Trápí vás emoční vyčerpání? 15 tipů, jak zlepšit své emoční zdraví

Trápí vás emoční vyčerpání? 15 tipů, jak zlepšit své emoční zdraví

Emoční vyčerpání má schopnost doslova nám zničit život. Můžeme ztratit schopnost radovat se z maličkostí, začneme zanedbávat své vztahy nebo začneme dělat chyby v práci. To, co nás dříve bavilo, se stává povinností, a cítíme, že už nemáme nic, na co bychom se těšili. Je to jako žít ve světě, kde jsou všechny barvy vybledlé a kde i ty nejjednodušší úkoly představují obrovskou námahu. Jak zastavit emoční vyčerpání a jak zlepšit své emoční zdraví?

Co je emoční vyčerpání

Emoční vyčerpání je stav, kdy se cítíme unavení, vyčerpaní, prázdní a bez energie k životu nebo cokoliv dělat. Jinými slovy, kdy jsme na dně, na pokraji svých sil a nevíme, co dál se životem. Často emoční vyčerpání souvisí s dlouhodobým stresem, přetížením nebo s pocitem, že nejsme schopni naplnit očekávání. Je to hlubší, vnitřní únava, která zasahuje do každého aspektu našeho života. 

TIP: Jak si vytváříme stres?

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Jak rozpoznat emoční vyčerpání

Poznat, že trpíme emočním vyčerpáním, nemusí být snadné. Spousta z nás si to totiž nechce přiznat. Myslíme si, že jsme jen unavení nebo že zkrátka potřebujeme víkend na zotavení. Ale emoční vyčerpání se projevuje jak na fyzické, tak na psychické úrovni a je dlouhodobé.

  • Fyzické příznaky: Emoční vyčerpání má na našem těle spoustu projevů. Cítíme se neustále unavení, i když v noci spíme, často máme bolesti hlavy, bolesti svalů nebo břicha. Může se změnit také naše váha.
  • Psychické příznaky: Psychická bolest je mnohdy náročnější než ta fyzická. Můžeme se často cítit, že jsme na pokraji zhroucení. Objevuje se úzkost, deprese nebo naopak pocit naprosté apatie.
Je těžké se soustředit, rozhodovat se, nebo si dokonce pamatovat věci, které jsme ještě včera měli v hlavě.
Je těžké se soustředit, rozhodovat se, nebo si dokonce pamatovat věci, které jsme ještě včera měli v hlavě.

Tip: Psychické vyčerpání a jak v krizi aktivovat sílu

Proč se to děje?

Přemýšlíte, proč se to všechno děje, co jste udělali špatně a kdy už to konečně skončí? Pojďme se nad tím zamyslet. Jednak má na nás vliv dlouhodobý stres, strach nebo tlak, který nás pomalu, ale jistě vyčerpává (to může být způsobeno třeba problémy v práci, v rodině, ve vztazích a dalšími pro nás důležitými součástmi života). Pak je tady ale ještě naše myšlení, které se v důsledku toho všeho tlaku a emočního vypětí stává čím dál tím více negativní, a to vede k naší destrukci.

TIP: Jak se zbavit strachu?

Nejčastější příčiny emočního vyčerpání:

Dlouhodobé následky neřešeného emočního vyčerpání

Pokud emoční vyčerpání ponecháme bez povšimnutí, může to mít závažné následky. Nejde jen o to, že se budeme cítit mizerně, ale čím dál tím více se budeme propadávat do této hluboké propasti. Dlouhodobé ignorování tohoto stavu může vést k vyhoření, které je mnohem těžší zvládnout. Může se to odrazit na vašem fyzickém zdraví – srdeční problémy, vysoký krevní tlak rozházené orgánové hodiny, nebo dokonce oslabený imunitní systém mohou být toho důsledkem.

Protože jak jistě víte, naše emoce a psychika se odráží na našem těle.
Protože jak jistě víte, naše emoce a psychika se odráží na našem těle.

Uvědomte si a přijměte své emoce

Všechno, co jsme na začátku uvedla, může způsobit emoční vyčerpání. Když se nad tím zamyslíme, kdo je zodpovědný za náš život? Kdo rozhoduje, co budeme nebo nebudeme dělat? Jsme to přece my! My máme tu možnost se rozhodnout, kam náš život budeme směřovat. Nenechme se tedy zavřít do pasti z našich vlastních emocí. Klíčem k tomu je udržení si prospěšného emočního nastavení, zvládání a přijetí vlastních emocí.

Jak zvládat emoce

Často sklouzáváme k tomu, že emoce ovládají nás, a nemáme je pod kontrolou. Proto když máme svůj záměr, labilita emocí mění naši energetickou vibraci a my odkláníme svůj záměr. Výsledkem je to, že se cítíme s našimi emocemi jako na houpačce. Většina lidí v tomto bodě negativní emoce a pocity potlačuje nebo před nimi utíká (třeba formou alkoholu, návykových látek, ale i jakékoliv aktivity, která slouží jako únik). To můžeme dělat nějakou dobu, ale štěstí nám to nepřinese.

TIP: 4 afirmace, které vám změní život

K čemu jsou negativní emoce

Emoce nejsou tu proto, abychom žili ve strachu a úzkosti, ale aby nás vedly k poznání sebe sama a pomohly nám najít příčinu naší bolesti i nespokojenosti. Jsou takovým ukazatelem směru a mohou být našimi pomocníky. Díky každé emoci o kousek blíž poznáváme sami sebe a učíme se, jak s nimi pracovat.

2 metody pro zpracování emocí

Nevíte, jak zvládat emoce a jak to udělat, aby vám emoce pomohly ve vědomém tvoření života? Potlačované emoce mají silnou energii, která se ukládá v těle a může vést až na fyzickou úroveň (třeba k nemocem a bolesti). To úzce souvisí s psychosomatikou. Abychom se tomu vyhnuli, je potřeba umět s emocemi pracovat.

Existuje mnoho metod, od meditací, procházek v přírodě až po jógu. Já používám dvě metody, díky kterým se (když jim dáte šanci) během několika týdnů můžete dostat ze špatných stavů a emoční vyčerpání vás nebude srážet na kolena.

  1. Terapeutický dopis: Když se cítíte špatně (bolest, lítost, vztek atd.), vezměte si papír a napište dopis osobě, která je příčinou vašich negativních emocí (klidně i sami sobě). Jděte do hloubky a zjistěte, co vám emoce říká. Například vztek může být výsledkem něčího chování, ale v jádru může jít o zklamání a lítost. 
  2. Koncentrace na přítomný okamžik. Tento pojem může působit jako klišé, ale je zásadní. Lidé se často ptají, jak mohou být přítomni, když cítí bolest. Přítomný okamžik je důležitý, protože pokud si uvědomíme svou bolest, můžeme začít pracovat na její změně. Jakmile zjistíme, odkud pramení negativní emoce, máme klíč k řešení. Když se soustředíme na přítomný okamžik a na změnu, můžeme převést negativní emoce na pozitivní.
TIP: Nepřežívám, ale žiju a stojí to za to!
TIP: Nepřežívám, ale žiju a stojí to za to!

Jak udržet prospěšné emoční nastavení

Na začátek vám rovnou povím, že ani já nejsem vždy soustředěna a netvrdím, že dokážu směřovat svou pozornost neustále tam, kam bych chtěla. Ale ve chvíli, kdy opravdu něco tvořím, snažím se o prospěšné emoční nastavení, a pokud je to v souladu s tím, co cítím a co chci, tak to funguje poměrně rychle. Hlavně tehdy, když se vědomě rozhodneme tuto cestu následovat.

Jak tvořit vědomý život

Nejdůležitější je udržet si pozitivní myšlení. To je často obtížné, protože v životě nás potkávají zkrátka i nepříjemné a negativní věci i náročné situace. Mohou se bortit naše vztahy, můžete mít problémy se zdravím nebo se cítit špatně, protože třeba nepřijímáme své tělo atd. Tyto problémy, na které musíme často myslet, je mnoho.

Pokud chceme tvořit prospěšně vědomý život, prvním krokem je uvědomit si to, co je.

Jak to bylo u mě: Když jsem s pozitivním myšlením začínala, cítila jsem spoustu pochybností – že to nepůjde, že jsem „moc taková a taková“. Tyto myšlenky mě odváděly od mých záměrů a stahovaly mou pozornost k problémům. Vy ale potřebujete věřit sami sobě.

Negativní myšlení nás brzdí

Každá pochybnost, obava nebo strach zpomaluje celý proces, i když ho nemůže úplně zastavit. Jednoduše řečeno to, na co myslíte, může proces zpomalit, ale stejně tak ho může urychlit pozitivním myšlením a prospěšnými emocemi.

Stačí se soustředit na to, jak se cítíme, a minimalizovat negativní myšlenky, které nás odvádějí pryč. Tím posílíme svou víru v sebe.

Skvělým příkladem je období, kdy jsme čerstvě zamilovaní, neustále na toho druhého myslíme, záříme a daří se nám i v dalších oblastech života. Nemáme žádné negativní myšlenky, které by nás brzdily. Jsme v pozitivním emočním rozpoložení, kam se všichni umíme dostat.

Problém je si tento stav dlouhodobě udržet.

Vědomý život a zákon přitažlivosti

Pokud začínáte s vědomou tvorbou života a chcete využívat zákon přitažlivosti, zkuste si dny rozdělit na časové úseky. To znamená, že kdykoliv během dne měníte činnost, na jejím začátku se zaměřte na to, jak by to mělo dopadnout, jak by to mělo vypadat, a snažte se do toho okamžiku přenést. 

Stačí pět dní, kdy si na začátku každé půlhodiny řeknete, co vás má čekat. Zní to šíleně, ale doporučuji si na první dva dny nastavit budík na každou půlhodinu a na jednu minutu si utřídit pocity. Naladíte se na příjemnou vzpomínku a postupujete s pozitivní afirmací celý den.

I když budete mít chvilkový pokles nálady, nebude to trvat dlouho, protože vás budík znovu přiměje zaměřit se na pozitivní myšlenky.

Emoce nás můžou ovládnout a táhnout ke dnu nebo nám můžou být tím nejprospěšnějším průvodcem.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

TIP: Cítíte, že v tomhle potřebujete pomoct? Máte pocit, že nedokážete v tuto chvíli myslet pozitivně a negativní myšlení vás obklopilo? Pokud chcete pomoct, podívejte se na můj online kurz Zákon přitažlivost v praxi, který vám pomůže zastavit negativní a neprospěšné myšlenky a vzorce.

15 tipů, jak zlepšit své emoční zdraví

Na závěr mám pro vás zase několik tipů, jak si dlouhodobě udržet své emoční zdraví. Na tom bychom měli pracovat neustále, aby nás emoční vyčerpání vůbec nezasáhlo.

Meditace: Meditace je vynikající nástroj na uklidnění, osobní rozvoj a také nám pomáhá zvládnout emoční vyčerpání. Pravidelná meditace nám pomáhá lépe zvládat stres a být více přítomni ve svém každodenním životě. Mindfulness neboli vědomé prožívání pomáhá se soustředit na přítomný okamžik a snížit pocit přehlcení.

Dobře se vyspěte: Jistě víte, že spánek klíčem k regeneraci. Bez kvalitního spánku se emoční vyčerpání jen zhoršuje. Pokuste se vytvořit si pravidelný spánkový režim, vyhněte se před spaním obrazovkám a zaměřte se na to, aby váš spánek byl opravdu hluboký.

Buďte vděční: Každý den si najděte chvíli, kdy se zaměřte na to, za co jste vděční, i kdyby to měla být sebemenší maličkost. Vděčnost vás přivede zpět do přítomnosti a pomůže vám vnímat pozitivní stránky života, i když se zdá, že je vše složité.

Dýchací techniky: Pravidelná dechová cvičení pomáhají se okamžitě uklidnit a uvolnit napětí jak mysli, tak i těla. 

Obklopte se pozitivními lidmi: Obklopujte se lidmi, kteří vás podporují a dodávají vám pozitivní energii. Vztahy, které vás stresují nebo vyčerpávají, omezte na minimum nebo je ukončete.

Věnujte se kreativním činnostem: Tvořte a podporujte své kreativní vyjádření, ať už je to malování, psaní, hudba, řemesla nebo cokoliv, v čem vnímáte hravost. 

Snižte množství povinností: Naučte se, jak si zjednodušit život. Zbavte se zbytečných úkolů a povinností, které vás zatěžují. Soustřeďte se na to, co je pro vás skutečně důležité, a eliminujte to, co vám nepřináší radost. Nemusíte všechno zvládat sami.

Buďte laskaví sami k sobě: Přestaňte na sebe klást přehnané nároky a naučte se být k sobě laskaví. Přijímejte sami sebe tak, jak jste. Sebeláska je klíčem k vnitřnímu klidu.

Tip: Co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak mít energii neustále
Tip: Co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak mít energii neustále

Čas pro sebe: Udělejte si čas sami pro sebe.  Ať už jde o relaxační koupel, čtení knihy nebo prostě klidné posezení s šálkem čaje, tento čas vám pomůže obnovit vnitřní rovnováhu.

Zaměřte se na své hodnoty: Jasné uvědomění a nastavení si vlastních hodnot vám pomůže rozhodovat se v souladu sami se sebou. 

Stanovte si hranice: Naučte se říkat „ne“ věcem, které vás vyčerpávají nebo vás odvádějí od vašeho klidu. Jasné hranice vám pomohou chránit svůj čas a energii pro to, co je pro vás skutečně důležité. Nemusíte vyhovět všem.

Čas offline: Zkrátka na určitou dobu vypněte svůj telefon i televizi. Pravidelné odpojení od digitálních zařízení vám může pomoci obnovit vnitřní klid. Vyhraďte si čas bez obrazovek, abyste se mohli zaměřit na své myšlenky, pocity a okolní svět.

Přijímejte věci tak, jak jsou: Přijetí situací, které nemůžete změnit, vám pomůže najít svůj vnitřní klid. Místo boje s tím, co nemůžete ovlivnit, se soustřeďte na to, co můžete ovlivnit – svůj postoj a reakce.

Pobyt v přírodě: Trávit čas v přírodě je skvělý způsob, jak se zklidnit a najít harmonii. Procházky v lese, u vody nebo v horách vám mohou pomoci obnovit spojení se sebou samými a světem kolem vás.

Relaxační techniky: Jedním z nejlepších způsobů, jak se zbavit stresu a vyčerpání, jsou relaxační techniky. Může jít třeba o poslech klidné hudby, cvičení jógy, aromaterapie a další metody, které vám pomohou se uvolnit.

    Kdo je autorka?

    Barbora Englischová

    Barbora Englischová

    Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

    Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

    Komentáře

    Přidat komentář

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů