Jak najít smysl života a proč ho lidé ztrácí

Jak najít smysl života a proč ho lidé ztrácí

Kdyby se vás někdo zeptal na smysl života, dokázali byste mu odpovědět? Spoustu z nás to vědět nebude. Není divu, že se s touto otázkou trápíme a odpověď se nám stále vyhýbá. Najít smysl života a svého bytí totiž často není otázkou okamžiku, ale spíše dlouhodobým procesem plným zkoušek a životních zkušeností, které nám postupně odhalují, co je pro nás skutečně důležité. Každá naše životní zkušenost je jako dílek skládačky, kterou se snažíme složit. Jak najít smysl života a proč ho vlastně hledáme?

Co je smysl života a proč ho hledáme

Přemýšleli jste někdy, jak najít smysl života a co pro vás znamená? Pro někoho to může být rodina, pro jiného kariéra, cestování nebo duchovní růst. Smysl života je něco, co nám dává pocit naplnění a radost. Je to něco, co nás ráno vytáhne z postele a dává nám sílu překonávat těžké chvíle. Každý má svou vlastní definici, a to je na tom to krásné. Jedna univerzální odpověď neexistuje. 

Smysl života často zaměňujeme se záměrem nebo s cílem, ale je to něco jiného. Smysl života je zkrátka naše poslání.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Jak smysl života ovlivňuje náš každodenní život

Pokud víme, kam na naší cestě jdeme a kam směřujeme, má to všechno hned větší smysl. I když se objeví překážky a těžkosti, dokážeme je lépe zvládat, protože víme, proč to všechno děláme. Smysl života nás motivuje, vede a dává našim rozhodnutím směr. Naopak, když svůj smysl ztratíme, můžeme se cítit ztracení, zmatení a neschopní najít cestu zpět.

To, za čím nás to v životě táhne a v čem cítíme hravost, jemnost a naplnění. To je smysl života.
To, za čím nás to v životě táhne a v čem cítíme hravost, jemnost a naplnění. To je smysl života.

TIP: Zastavte své negativní a neprospěšné myšlenky a vzorce. Jak by se změnil váš život, kdybyste dokázali každou negativní myšlenku ihned zastavit a žili každý den v prospěšném emočním rozpoložení? Objevte můj online kurz Zákon přitažlivosti v praxi.

Proč lidé ztrácí smysl života

Pokud o smyslu života musíte přemýšlet, pak je dost možné, že jste ho ještě nenašli nebo jste ho ztratili. Jak je to možné?

  • Vliv technologií: V dnešním světě plném technologií a sociálních sítí se snadno můžeme nechat pohltit životy ostatních a zapomenout na ten svůj. Srovnáváme se s druhými, toužíme po věcech, které vlastně vůbec nepotřebujeme, a ztrácíme kontakt se sebou samými. Technologie nás odtrhávají od skutečného světa, a když ztratíme spojení se svou vnitřní podstatou, ztratíme i smysl života. Technologie jsou dobrý sluha, ale zlý pán, proto je dobré je využívat s nadhledem.
  • Tlak společnosti: Možná vás to už od mládí za něčím táhne. Ať už je to sport, vysněné povolání nebo třeba nějaký koníček. Bohužel ale chcete splnit očekávání ostatních a necháváte se strhnout k tomu, co byste podle společnosti a ostatních měli dělat a co se od vás očekává, přestože to nemusí být vhodné pro vás.
  • Stres a vyhoření: Každodenní stres, tlak na výkon a shon, to vše přispívá k tomu, že se cítíme vyčerpaní a prázdní. Vyhoření nebo psychické vyčerpání není jen o tom, že už nemáme energii na život. Je to stav, kdy ztrácíme smysl ve všem, co děláme. Už nevidíme, proč bychom měli pokračovat.
Když nás stres a vyhoření ovládnou, smysl života se nám začne rozplývat před očima.
Když nás stres a vyhoření ovládnou, smysl života se nám začne rozplývat před očima.

Krize jako šance

Těžké období má v životě každý. Možná vás opustil partner, máte zlomené srdce, trápí vás strach nebo deprese a připadáte si ztracení nebo nevíte, kam dál, a docházejí vám síly. Zkuste se na svou krizi podívat jako na šanci, nový začátek. Na šanci změnit svůj život k lepšímu a hledat způsob, jak najít smysl života. 

TIP: Jak se zbavit strachu?

Mozek je líný orgán

Určitě to znáte také. Máte nějaký nápad a váš mozek najednou začne doslova chrlit nejrůznější argumenty, proč do toho nejít (že jste moc mladí, staří, bez vzdělání, praxe atd.). Mozek totiž ví, kolik za tím stojí práce, a je líný, aby měnil své zajeté koleje. Zkuste si právě v tu chvíli najít čas uvědomit si důvody, proč se do toho pustit. 

Těch pár lidí, kteří svůj nápad přesto zkusí zrealizovat, jsou často už tak naprogramovaní negativními argumenty, že si stejně myslí, že se jim to asi nepovede, a tuto myšlenku nevědomě a podvědomě živí. Čím více lidí, kterým se to nepovedlo, tím větší je vás tlak, který vytváří přesvědčení, že se to ani vám nepodaří. 

Uvědomte si, že se stačí jen rozhodnout, a můžete dokázat všechno, co chcete.
Uvědomte si, že se stačí jen rozhodnout, a můžete dokázat všechno, co chcete.

Akademie štěstí

Jak se zbavit neprospěšných vzorců a konečně přestat žít to, co nechceme? Vytvořila jsem 37 obsáhlých lekcí mimo jiné o tom, jak profitovat ze změny, přetransformovat zažité destruktivní vzorce v mysli, zbavit se strachu a obav a získat díky tomu naplněný a prospěšný život! Stačí se připojit do mého programu Akademie štěstí.

Jak najít smysl života krok za krokem

Pokud si stále nejste jistí, na hledání poslání a smyslu života mám jednoduchý návod. Vezměte si papír a tužku a odpovězte sami sobě na následující otázky, které směřují k tomu, jak najít smysl života. Odpovězte si upřímně a nenechte se strhnout svým líným mozkem. Vaše odpovědi vám dají určitou skládačku, kterou stačí nechat odležet a odpovědět si na otázky za pár dnů znovu. Postupně k nim pak můžete začít připisovat další a další věci.  Za týden budete překvapeni, že ve svém nitru vlastně víte, co chcete a co by právě mohl být váš smysl života.

Najít svůj smysl života nemusí být snadné, ale s chutí se pusťte do toho hledání. Vyplatí se to.
Najít svůj smysl života nemusí být snadné, ale s chutí se pusťte do toho hledání. Vyplatí se to.

5 otázek, které vám pomohou najít smysl života

Jakmile budete mít klid a volnou chvíli, pojďte si odpovědět na tyto otázky:

  1. Co byste dělali, kdybyste ráno vyšli z domova a věděli byste, že máte neomezené množství peněz a nic vás neomezuje? Jak byste strávili tento den? Z čeho byste cítili nadšení, do čeho byste se chtěli pustit, co by vás lákalo?
  1. Co je pro vás niterně důležité? Na čem vám opravdu záleží?
  1. Jakým způsobem byste chtěli pomoci druhým lidem? Co byste jim chtěli dodat (něco tvořit, něco organizovat, udělat jim radost atd.), kdyby vás nelimitovaly žádné omezující faktory?
  1. Jaké jsou vaše silné stránky? Slabé většinou zvládne hned vyjmenovat každý, ale upřímně mě zajímá, v čem sami cítíte, že jste dobří? Někdo oceňuje třeba to, jak umíte naslouchat, péct, něco uháčkovat atd.
  1. Co chcete, aby tady po vás zůstalo? Jaký odkaz tady chcete zanechat? Když si představíte, že tady máte poslední rok, jaký odkaz by po vás měl zůstat?

Pochopení a vědomé uchopení konstruktivní naštvanosti

Lidé jsme často naštvaní a vzteklí. Váš další úkol bude napsat si, co vás vytáčí a co vás štve. Třeba když někdo bije děti, kácí lesy, opovrhuje lidmi, ničí přírodu, zneužívá zvířata, manipuluje s lidmi a podobně. Zamyslete se nad tím, co vás osobně uvádí do bodu varu a z čeho jste naprosto vytočení, když se to děje. Když to zvládnete, je možné, že právě z toho najdete cestu ke svému poslání a smyslu života. Postupně si připisujte další věci, než seznam začnete hodnotit.

Mnoho lidí totiž najde svůj smysl života právě v tomto bodě varu, kdy se něčemu chtějí postavit a něco je naštve tak, že to chtějí změnit. Vztek ale často bereme jako negativní emoci a jen o něm mluvíme a věnujeme energii tomu, že se to děje, namísto abychom jej využili jako příležitosti.

Tak to bylo i u mě (přečíst si to můžete v mém příběhu).
Tak to bylo i u mě (přečíst si to můžete v mém příběhu).

Jak poznám, že jsem našel nebo našla smysl života

Pokud hledáte a nevíte, jak najít smysl života, a každý den se zabýváte tím stejným (třeba právě skrze vztek na něco), ať už vás to štve nebo ne, zamyslete se nad tím, jestli to náhodou není ono.

Spousta lidí se v tom snažila najít nějaký vzorec, nějaký rébus, který musí vyřešit. Když se ale zklidnili a přestali tomu dávat tu důležitost, opadl ten tlak, který vyvíjeli, a najednou to šlo mnohem snáz. Běžte přes to, co vás nejvíc štve a zlobí. Poté se zklidněte, odpojte se od lidí, od sítí a zkrátka vypněte. Jděte někam sami se sebou a jen jděte a pozorujte, co je kolem vás, a pak se zeptejte ještě jednou: Jaké je mé poslání?

Poznáte to tak, že všechny ty dílky skládačky do sebe zapadnou jako puzzle a najednou vám to celé bude dávat smysl. Třeba i to, proč jste museli prožít to, co jste prožili, abyste se dostali právě tam, kde jste.

TIP: Depka aneb situace, která vás srazila na kolena

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Nezapomeňte na svou vnitřní moudrost

Jak si ale můžete být jisti, že děláte ta správná rozhodnutí a vybíráte si cesty, které vás vedou k naplnění? Jak poznáte, že nejste mimo směr, který by pro vás měl být ten pravý? Lidé se při rozhodování spoléhají hlavně na rozum. Přemýšlíme, analyzujeme, porovnáváme výhody a nevýhody, snažíme se rozhodnout pro tu nejlepší možnost. Ale naše mysl má své limity – nikdy nemůže zohlednit všechny aspekty a neznámé proměnné, které život přináší.

Naštěstí máme k dispozici i něco jiného – intuici a vnitřní moudrost. Má je každý a mohou nás vést k rozhodnutím, která jsou pro nás vhodná. Mnozí však tuto moudrost ignorují. Proto je důležité naslouchat sám sobě, svému tělu i jeho signálům. 

TIP: Biorytmus a orgánové hodiny aneb jak funguje naše tělo?

Na co se ještě zaměřit při hledání smyslu života?

Všichni, kteří neví, jak najít smysl života, se někdy až urputně snaží jej objevit. Jenže čím víc na to tlačí, tím víc to nejde. Proto je velmi důležité se uklidnit a dát bokem odpor, který svým tlakem vytváříme. Takže mám pro vás ještě pár věcí, na které se můžete zaměřit a které vás možná brzdí.

Naučte se být sami se sebou

Lidé často mají obavy, že zůstanou sami, a nezvládají samotu. Bohužel je to často vede do nezdravých toxických vztahů a brání jim od sebe odstřihnout lidi, kteří jim ubližují. V nejhorším případě mohou ztratit sami sebe. Zaměřte se na to, co skutečně chcete vy sami, a udělejte si čas pro sebe. Samota vám dává prostor třeba k přemýšlení o tom, co opravdu chcete a co je pro vás důležité.

Objevte své vnitřní dítě

Vaše skutečná podstata je to, s čím jste na tento svět přišli. A právě tu nese vaše vnitřní dítě už od narození. Někdy se od něj odpojíme (třeba v důsledku, traumat, bolesti nebo strachu) a znovu se s ním spojit může být těžké. Zkuste si vzpomenout na čistou dětskou radost, kterou jste cítili třeba při malování, běhání nebo dovádění ve vodě (to, co vás zkrátka bavilo nebo baví). A popřemýšlejte, z jakých činností tato radost pocházela a na co třeba možná v tuto chvíli nemáte dostatek prostoru. 

Udělejte si čas a vrhněte se do toho.

Uvidíte, že návrat k těmto kořenům vám pomůže žít plnější a šťastnější život a najít tak jeho smysl.
Uvidíte, že návrat k těmto kořenům vám pomůže žít plnější a šťastnější život a najít tak jeho smysl.

TIP: Vnitřní dítě v nás aneb jeho obavy a strachy

Neskrývejte své pravé já

Všimli jste si, že se lidé včetně nás samotných chovají jinak s různými lidmi a v jiných kolektivech? Víte proč? Protože na místě je naše ego, které potlačuje naší intuici a naše pravé já. Obvykle za tím vším stojí strach. Strach z toho, aby nás ostatní přijali, strach z odsouzení a strach z toho, aby nás ostatní měli rádi. Opravdová přátelství a upřímné vztahy se dají vytvořit pouze tak, že budete sami sebou. Přijměte sami sebe a nechte na ostatních, jestli vás budou mít rádi takové, jací jste ve skutečnosti.

TIP: Sebeláska a jak se mít rád krok za krokem

Proč to někdy tak dlouho trvá

Přemýšlíte někdy nad tím, proč tak dlouho trvá najít smysl života? Odpověď je jednoduchá. Teprve s přibývajícími zkušenostmi a životními událostmi začneme chápat, co je pro nás opravdu důležité a co nás naplňuje. Proto to může u některých být dlouhodobý proces. Procházíte si různými zaměstnáními, vztahy i překážkami. Každá taková věc vám ale dala zkušenost. Takže i když nemáte hned od začátku jasno v tom, co je smyslem vašeho života. Co je však důležité, je procházet těmi správnými zkušenostmi, které vás k této odpovědi přiblíží.

AUTORKA

Bára je publicistka, mentorka, certifikovaý kouč a zakladatelka projektu DETOXIKUJ ŽIVOT. Je autorkou jedinečných online programů Moje akademie štěstíZákon přitažlivosti v praxi. Napsala e-Booky: Stop začni jinak, Sama s miminkem aneb Jak najít klíč k úsměvu, Detox těla nestačí, detoxikuj život, Porozchodník a pomáhá skrze online podpůrné programy zdarma  Zlikviduj strach a První pomoc po rozchodu mnoha lidem zbavit se strachu a zvednout se ze dna.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů