Psychické vyčerpání: Co dělat, když už nemůžeme dál, a jak v krizi aktivovat svou sílu?

Psychické vyčerpání a jak v krizi aktivovat sílu

Všichni procházíme svou životní cestou, která zahrnuje krásné i náročné období, zkoušky a překážky. Když na sobě pracujeme a děláme různé kroky pro to, abychom se cítili dobře, máme pocit, že bychom se měli cítit dobře. Jenže co když to tak není? Dáváme tomu energii a o to více nás pak mrzí, když z naší cesty sejdeme či spadneme a už nemůžeme dál. Nevíme, proč bychom měli pokračovat a cítíme psychické vyčerpání. Co dělat, když už nemůžeme dál, a jak v krizi aktivovat svou sílu?

Co je psychické vyčerpání

V dnešní uspěchané době se stále častěji setkáváme s pojmem psychické vyčerpání. Každodenní stres, tlak na výkon, neustálé porovnávání s ostatními a neustálý strach z neúspěchu často vede k psychickému vyčerpání. Je to stav, kdy už zkrátka nemůžeme dál a cítíme extrémní dušení únavu. Na rozdíl od fyzické únavy, kterou lze zmírnit spánkem nebo odpočinkem, psychické vyčerpání ovlivňuje naši schopnost soustředit se, správně reagovat na podněty a udržet emoční a psychickou stabilitu. 

Není to jen únava

Psychické vyčerpání není jen o tom, že jsme unavení. Je to o tom, že naše mysl nemá sílu se regenerovat, protože jsme ji dlouhodobě vystavovali tlaku. Emoce jsme potlačili, pozitivní energie je pryč a cítíme se, jako bychom jeli na autopilota, kterému docházejí baterky.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Psychické vyčerpání vs. syndrom vyhoření

Zatímco psychické vyčerpání je relativně běžná reakce na dlouhodobý stres a tlak, dalo by se říct, že syndrom vyhoření je taková jeho pokročilá forma.

Psychické vyčerpání je mnohdy přechodné, a pokud zvládneme odbourat stres a negativní myšlení, zvládneme to snadno. Naopak syndrom vyhoření je dlouhodobý stav emocionální, mentální a fyzické vyčerpanosti, který často přichází, když člověk není schopen se z vyčerpání dostatečně zotavit. Ať už se vám v životě přihodilo cokoliv, vyhoření bývá spojeno s hlubokým pocitem beznaděje až ztrátou smyslu života

Syndrom vyhoření má na nás hlubší a závažnější dopad a často to nezvládneme sami. 
Syndrom vyhoření má na nás hlubší a závažnější dopad a často to nezvládneme sami. 

TIP: Nevíte, jak dál, ale víte, že už to chce změnu? Vytvořila jsem 37 obsáhlých lekcí mimo jiné o tom, jak profitovat ze změny, přetransformovat zažité destruktivní vzorce v mysli, zbavit se strachu a obav a získat díky tomu naplněný a prospěšný život! Stačí se připojit do mého programu Akademie štěstí.

Jaké má psychické vyčerpání příznaky

U sebe to lidé vnímají snadno, ale mnohdy si toho nevšimneme u druhých. Lidé, které trápí psychické vyčerpání, mohou být často více podráždění, nepříjemní, protivní a negativní. Nic je nebaví a nemají chuť něco dělat. Cítí se na dně, ale pocit, že nemohou polevit, jim nedovolí se zastavit a mnohdy už jim dochází síly na to, aby něco změnili. Proto pokud se někdo chová takto, nemějte mu to za zlé. Není to nic osobního proti vám. 

Často se psychické vyčerpání může projevit i na našem fyzickém těle, a to nespavostí a poruchami spánku, hormonální nerovnováhou, častým nachlazením, bolestmi hlavy a břicha, problémy se srdcem a ztuhlostí a napětím svalů.

TIP: Biorytmus a orgánové hodiny aneb jak funguje naše tělo?

Co nejčastěji vede k osobní krizi

Co všechno vede k tomu, že se cítíme psychické vyčerpání, v osobní krizi a máme pocit, že už dál nemůžeme? Není to jen o práci nebo náročných úkolech. Psychické vyčerpání se může dostavit z různých důvodů a často jsou skryté v každodenním životě. 

Nespavost, bolest hlavy i migrény, i tak může vypadat vyčerpání.
Nespavost, bolest hlavy i migrény, i tak může vypadat vyčerpání.

I když se některé z těchto příčin zdají obecné nebo příliš jednoduché, právě proto mohou být pro mnohé z nás hrozbou. Přehlížíme je a nevěnujeme jim dostatečnou pozornost. Poté pohár přeteče a dolehne na nás psychické vyčerpání. Pak je potřeba aktivovat svou sílu, abychom to překonali a uvědomili si, co za naším psychickým vyčerpáním stojí, a znovu se postavili na nohy.

Jak se dostat z psychického vyčerpání

Ať už vás na vaší cestě potkalo cokoliv, nenechte se tím pohltit, aby vás to srazilo na kolena. I když právě psychicky vyčerpaní a na dně, mám pro vás pár rad, o kterých jsem přesvědčená, že dokážou aktivovat vaši sílu, pokud jim dáte šanci a hlouběji se nad nimi zamyslíte. Proč? Protože díky nim možná získáte nadhled, který vám momentálně chybí, nebo je to něco, co zrovna v tuhle chvíli potřebujete slyšet.

Posloucháte sebe, nebo své ego?

Možná už jste si všimli, že každá máme dva hlasy, pokud se budeme zaobírat vnitřní silou a slabostí. První je hlas naší duše, našeho srdce, ale často je pod nánosy strachu, programů, úzkostí, bolestí atd. Takže děláme, že ho neslyšíme, a ke slovu se dostává hlas našeho ega. To je hlas naší slabosti a programů, které jsme si nastřádali, a který má bohužel nad námi velkou moc (pokud mu ji dáme).

Odkláníme se od záměru

Hlas našeho ega vždy dovede vymyslet důvod, proč něco nemáte dělat či zkoušet, a často posiluje nedůvěru v to, že se vám to povede. Posilují ho totiž naše pochybnosti. Tímto způsobem se odkláníme od našeho záměru, od naší cesty.

To je škoda, protože pokud chceme něco zlepšit nebo se pro něco rozhodneme (což někdy vyžaduje velké úsilí a vůli), pak bychom do toho měli jít naplno. Jenže pokud pustíme hlas ega k řízení našeho života, pochybnosti nás zaplaví a my potom stojíme na místě a neumíme se znovu rozhýbat.

Sebeláska: Jak se mít rád krok za krokem
Sebeláska: Jak se mít rád krok za krokem

Když se dva hlasy pustí do sebe, poslouchejme náš vnitřní hlas srdce. Naslouchejme mu a pomáhejme mu tak, že úhel pohledu pootočíme směrem, který je prospěšný. To je prospěšné pro váš život, pokud se rozhodneme, že to zkusíme a dáme tomu šanci, i když se právě teď neumíme rozhýbat a jsme psychicky vyčerpaní.

TIP: Vizualizace a jak fungují

5 tipů, jak v krizi aktivovat svou sílu

Každý z nás v hloubi duše moc dobře ví, že má naslouchat sám sobě a nepřehlížet varovné signály našeho těla i naší mysli. V těžkých situacích člověk potřebuje vzpružit. Potřebuje takovou směrovku, kudy by se jeho úhel pohledu mohl ubírat, aby z té situace vzešlo něco prospěšného, i kdyby to měla být jen „další“ zkušenost. Mám pro vás 5 tipů, jak aktivovat svou sílu, ať už se ve vašem životě děje cokoliv.

  1. Najít sílu zpochybnit naše pochybnosti

Často se bojíme něčeho, co už se nám někdy nepovedlo, co nás bolelo a zkomplikovalo nám to život (když nás někdo zranil, ponížil, zalhal, podvedl nás atd.). Když prožíváme podobnou situaci, tak naše vzpomínka z minulosti opět oživne a my se snažíme chránit a škodíme si. Nejsme schopni odstupu a uvědomění si, že tohle je jiná situace a nemusí to dopadnout stejně. Je nutné přemoci strach a udělat první krok k důvěře v nás, že umíme situaci zhodnotit objektivně, a dát najevo, že sice tu špatnou zkušenost máme, ale nezastaví nás to v naší cestě.

Jak na to?

V tuto situaci je dobré podstoupit a udělat krok dopředu. Odpojit se od pocitu, co jsme tehdy cítili, a důvěřovat. Je dobré se emočně odpojit, říct si to tak, jak to je, a dát karty na stůl (říct si zažil jsem to a to a mám opět strach). Říct sám sobě, že tento program už nade mnou nemá moc. Tenhle okamžik touto toxicitou nebudu zahrnovat. Já tvořím svůj život se svým aktuálním nastavením mysli. 

Tím, že budete myslet na to, že se to bude opakovat, tvoříte si domněnky a jste ve stejné energii jako předtím. V tom se špatně žije a druzí na to mohou reagovat obdobně, protože zákon přitažlivosti funguje neustále. Rozjede se tím koloběh, který se pak těžko zastavuje.

Pokud se stane, že znova budeme prožívat bolest z minulosti, udělejte si odstup a snažme se svému mozku oznámit, že ty situace nejsou stejné a nelze je takto dát do jedné situace. 

Buďte na své cestě odvážní a získejte sílu.
Buďte na své cestě odvážní.

TIP: Chcete lépe porozumět zákonu přitažlivosti, abyste v životě měli to, co opravdu chcete? Vytvořila jsem online kurz Jak používat zákon přitažlivosti, aby fungoval, který vám změní život.

Naučit se vidět chyby jako zkušenosti

    Každému z nás se někdy něco nepodaří tak, jak bychom chtěli, něco se nám nelíbí a také děláme spoustu „chyb“. Je ale důležité, co s tím budeme dělat dál. Můžeme poslouchat hlas našeho ega, který bude říkat „jsi nemožný a neschopný, to už tady bylo“. Nebo budeme poslouchat hlas našeho srdce, který je prospěšný a vede nás k prospěšnému pohledu na pochybení a říká, že jsme získali cennou zkušenost. Ty jsou neocenitelné, protože jsme moudřejší, silnější a poučenější.

    Díky nim už víme, co v našem chování nechceme opakovat, protože se nechceme dostat k těmto důsledkům. I když to bolí a něco ztratíme.

    Odložit pomstu

      Když nás někdo naštve, napadne, osočuje atd., máme často v sobě vzorec, který nám říká

       „teď mu to oplatím“ a „já mu to ukážu“. Jakmile to uděláme, získáme stejnou vibraci toho člověka. Naše vibrace klesá s každou pomstou. Není to prospěšné, ani k užitku. Mění se energetické pole a přitahujeme si tím do života podobné situace, a to nechceme. Takže v takové situaci si vezměte papír a tužku a vypište ze sebe všechnu toxicitu a to, co musí ven. Napište to tak, jak byste to předali druhým ve skutečnosti.

      Potom papír nechte doma. Jsem přesvědčená, že když ho za dva měsíce otevřete, budete na sebe hrdí. Na to, jak jste silní, že jste to neudělali. Většinou, když si přečteme svá slova, pochopíme, že už bychom je nikdy nemohli vrátit zpátky. Pokud si to necháme rozležet v hlavě a po promyšlení toho, proč se to stalo, nám dojde, že to ten člověk jinak neuměl (třeba měl trauma, těžký den atd.), a potom bychom tak jako v dopise nereagovali.

      Nechte minulost minulostí

        Všichni máme v mysli něco jako tzv. promítačku, která vytahuje z našeho podvědomí situace, které se nám nelíbily, dokud je nebudeme znát do detailů. V tu chvíli je ideální, aby naše mysl řekla stop a my si začali vybavovat věci, ze kterých máme dobrý pocit (i kdyby to byly maličkosti). Přestaňme dávat pozornost tomu negativnímu „filmu“, který se nám v hlavě odehrává. Jinak nás mysl ovládne a budeme neustále zaseklí v bodě minulosti a nebudeme žít přítomnost, kterou teď a tady máme. 

        Příklad: Přišel unavený táta z práce, kterého seřval šéf, a řekl vám, že jste nemožní, že se vám nikdy nic nepovede a podobně. Vy jste si z toho odnesli do života to, že stojíte za nic.
        Příklad: Přišel unavený táta z práce, kterého seřval šéf, a řekl vám, že jste nemožní, že se vám nikdy nic nepovede a podobně. Vy jste si z toho odnesli do života to, že stojíte za nic.

        Nechte minulost minulostí. Všechno to jsou cenné zkušenosti, ze kterých se teď můžeme ponaučit.

        Nejsme jejich slovy

          Když jsme byli malí, mnoho lidí nám mohlo nechtěně ublížit. My ale nejsme jejich slovy! Často nám ostatní lidé říkají věci v důsledku jejich psychického rozpoložení. To ale vůbec neznamená, že to je pravda, proto si to neberte osobně.

          Tady je důležité si uvědomit, že jejich hodnotící slova nemají s námi nic společného. Mnoho lidí ubližuje slovy, když si neví rady se svým přetlakem. Mají nahromaděný vztek, něco se jim nepovedlo. Takový člověk přijde domů a bohužel se někdy uvolní a něco řekne, potřebuje to ze sebe dostat a nezná v tu chvíli lepší metodu, a bohužel jsou poblíž často nevinné osoby nebo děti. Ten člověk nic jiného nezná, taky to doma odkoukal. 

          Pak dítěti vzniká program, že ho nemají rádi, je nadbytečné, atd. Pokud jste něco v dětství takového zažili, ničí vám to život, protože vás tento program odrazuje od čehokoliv, aby vás bránil před opakovaným zklamáním. Váš mozek si nechce si připustit, že takto jen přežíváte, a tímto způsobem se byste se nedostali za hranici své komfortní zóny a nezkusili byste nic nového (třeba někomu věřit nebo něco dělat). 

          Na závěr

          A co teď? Nemusíte vůbec nic. Dopřejte si chvíli klidu jen pro sebe s vašimi myšlenkami. Nepřemítejte nad minulostí déle, než je nutné. Učte se ze svých chyb a nevyčítejte si to, co už neodkážete změnit. Neberte si vše osobně, protože tím škodíte jen sami sobě. Zkuste se na to, co se děje, dívat s odstupem a nadhledem, protože jedině tak dokážete jednat prospěšně. 

          Buďte na sebe hodní.

          Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

          Zjistit vícePovolit video

          Kdo je autorka?

          Barbora Englischová

          Barbora Englischová

          Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

          Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

          Komentáře

          Přidat komentář

          Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

          Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů