Jaké má psychická únava příznaky a jak si pomoci?

Jaké má psychická únava příznaky a jak si pomoci?

Cítíte se vyčerpaní a máte pocit, že nic nezvládáte? Může se jednat o psychickou únavu. Ano, taková psychická únava je velmi častým jevem, obzvlášť v dnešní uspěchané době. Psychická únava je signálem, že ztrácíme kontakt se svým vnitřním já. Je to jako když se stromu přeruší kořeny – bez spojení se zemí ztrácí svou sílu a vitalitu. Jak si tedy pomoci?

Co je psychická únava

Jak už bylo řečeno, psychická únava je jako tichý šepot duše, který nám naznačuje, že jsme ztratili spojení se svým vnitřním já a svou životní cestu. Je to stav, kdy se cítíme mentálně, emočně i fyzicky vyčerpaní. Únava vždy pramení z vnitřní nespokojenosti, z neustálého odevzdávání energie a jejího malého příjmu nazpět. Často za to může stres, úzkosti, starosti, toxické prostředí, lidé, kteří jsou takzvanými emocionálními upíry (přečtěte si, kdo je emocionální upír), nedostatek odpočinku nebo nadměrná zátěž. 

V dnešní uspěchané době, kdy jsme neustále zahlceni povinnostmi a starostmi, se není čemu divit, že naše duše strádá. Psychická únava se projevuje například nedostatkem motivace, ztrátou radosti ze života nebo obtížemi se soustředit. Je to, jako bychom byli zahaleni v mlze. 

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

V takových chvílích je potřeba si najít čas sami na sebe a na hluboké spojení s naším vnitřním světem, abychom znovu získali sílu a jasnost.

TIP: Trápí vás emoční vyčerpání? 

Psychická únava: Hlavní příznaky

Psychická únava má různé podoby. Můžete se cítit tak mentálně vyčerpaní, že i jednoduché úkoly vypadají jako nepřekonatelná hora. Často přichází i neschopnost soustředit se – myšlenky se vám toulají a nemůžete se pořádně zaměřit na to, co je důležité.

Když se cítíte psychicky vyhořelí, prostě a jednoduše ztrácíte radost z každodenních maličkostí.
Když se cítíte psychicky vyhořelí, prostě a jednoduše ztrácíte radost z každodenních maličkostí.

Nezapomeňte, že naše tělo a duše jsou propojené. Když jsme psychicky unavení, často to pociťujeme fyzicky. Mohou se objevit bolesti hlavy, migrény nebo svalová napětí, která pramení z toho, že naše tělo zrcadlí naši duševní nepohodu. Zažívací potíže také nejsou výjimkou – když je mysl přehlcená, tělo to zkrátka cítí.

Mezi hlavní příznaky psychické únavy patří:

  • chronická únava,
  • bolest hlavy, kloubů a svalů,
  • poruchy spánku,
  • podrážděnost,
  • zapomnětlivost,
  • snížená aktivita,
  • nechuť ke svým zájmům a koníčkům,
  • nemluvnost,
  • ospalost a malátnost,
  • nesoustředěnost,
  • zpomalení reakcí,
  • zhoršená nálada,
  • pocit, že je vám vše jedno,
  • úzkosti a deprese.

Mohlo by vás zajímat: Psychické vyčerpání a jak v krizi aktivovat sílu.

Psychická únava: Příčiny

Psychická únava často vzniká z dlouhodobého stresu a neustálých negativních myšlenek. Když na sebe bereme příliš mnoho, ať už v práci, doma nebo v osobním životě, naše duše to nedokáže zpracovat. Dalším faktorem je nedostatek spánku, který nás odvádí od vnitřní rovnováhy.

Naše tělo potřebuje čas na regeneraci, a když ho nedostává, začne protestovat.
Naše tělo potřebuje čas na regeneraci, a když ho nedostává, začne protestovat.

Přečtěte si také: Co pomáhá proti únavě a vyčerpání.

Jak si pomoci při psychické únavě: 9 technik pro příval energie

Pomoc při psychické únavě začíná vědomým nasloucháním svému tělu a mysli. O co si vaše tělo říká? Co si žádá vaše vnitřní já? Odpovědi najdete jen sami v sobě, když budete pozorně poslouchat. Při psychické únavě si však můžete pomoci následujícími technikami.

Vymezení vašeho energetického pole

Každý z nás má své energetické pole, ale málokdo ví, jak ho správně chránit. Pokud to neumíme, může se stát, že jiní lidé neustále narušují naše hranice, a tím nás energeticky vyčerpávají. Já osobně považuji vymezení energetického pole za základní věc, kterou lze praktikovat. A je to tak jednoduché!

Stačí natáhnout ruku před sebe, pomalu se otáčet kolem své osy a vnímat, kde končí vaše vlastní energie. Při tomto rituálu si říkám: „Tady je mé energetické pole, a tady jsou hranice, které chráním. Pokud někdo chce vstoupit, může jen s mým svolením.“ Tento jednoduchý krok mi dává pocit bezpečí a síly. Můžete si to představit v mysli nebo použít vizualizaci – jak vám to bude nejpohodlnější.

Technika na příval energie: Představte si vodopád

Když se cítíte energeticky vyčerpaní a máte pocit, že už nemůžete vydržet ani o minutu déle, vyzkoušejte tuto techniku. Zavřete oči a představte si proud křišťálově čisté vody, jak padá dolů z vysokého vodopádu. Potom si vizualizujte, jak voda začíná téct směrem k vám, jemně omývá vaše kotníky a postupně vtéká do vašich nohou. Vnímejte, jak proud vody stoupá a rozpouští vše negativní, co vás obklopuje. Po pár vteřinách byste měli pocítit úlevu, protože energie, která vás tížila, se doslova rozpouští ve vaší vlastní síle.

Chcete cítit ve své mysli klid a harmonii?
Chcete cítit ve své mysli klid a harmonii? Meditace ZKLIDNĚNÍ MYSLI je tu pro vás ZDARMA.

Změňte svůj denní režim

Psychická únava často vzniká z toho, že si na sebe naložíme příliš mnoho úkolů a povinností, aniž bychom věnovali pozornost svému vnitřnímu rytmu. Zkuste si svůj denní režim zorganizovat tak, aby vám přinášel radost a klid. Mějte pravidelný čas na odpočinek, jídlo a také chvíle pro sebe, kdy můžete jen být a nic nedělat. To je klíčem k obnovení vaší energie.

Odpočiňte si

Nezáleží na tom, kolik máte povinností, vždy je důležité dát si čas na odpočinek. Někdy stačí i malá pauza během dne, kdy zavřete oči a soustředíte se na svůj dech. Tento krátký okamžik klidu vám pomůže znovu se spojit s vaší vnitřní silou a připomene vám, že vše je v pořádku.

Přijměte podporu a pomoc blízkých

Nemusíte na všechno být sami. Je důležité se naučit přijmout pomoc od svých blízkých a sdílet s nimi své pocity. Když otevřeme své srdce a necháme ostatní, aby nám pomohli, naše duše se začne uzdravovat. 

Mohlo by vás zajímat: Zákon přitažlivosti aneb jak si správně přát

Jste tím, co jíte

Naše tělo je chrámem pro duši a to, co do něj dáváme, ovlivňuje nejen naše fyzické zdraví, ale i naši psychiku. Vyvážená strava plná živin, vitamínů a energie může mít velký vliv na to, jak se cítíme. Jezte proto zdravá, vyvážená jídla a pijte dostatek tekutin. Dodají vám sílu a pomohou obnovit vnitřní rovnováhu.

Vědomá práce s vlastním vnitřním já

Když jsme v kontaktu s naší duší, dokážeme lépe porozumět tomu, co nám naše tělo a mysl říkají. Vědomá práce s našimi myšlenkami a emocemi nám umožní lépe zvládat stres a psychickou únavu.

Získejte neomezenou energii bez úsilí.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Malé rituály

Zařaďte si do svého života malé rituály, které vám přinesou klid, radost a harmonii. Může to být ranní šálek čaje nebo kávy, meditace při svíčkách nebo krátká procházka v přírodě. Tyto drobné chvíle sami se sebou nám pomáhají znovu se naladit na své vnitřní potřeby a vrací nám sílu pokračovat dál.

Tip: 4 afirmace, které vám změní život

Hýbejte se

Pravidelný pohyb vede bezpochyby k uvolnění napětí a obnovení vaší energie. Nemusí to být nic náročného – stačí krátká procházka, protažení, zatančení si po obýváku nebo lehká jóga. Když se hýbeme, nejenže zlepšujeme své fyzické zdraví, ale také uvolňujeme negativní emoce, které se v nás hromadí.

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů