Sebehodnota a 7 kroků, jak ji najít

Sebehodnota a 7 kroků, jak ji najít

Sebehodnota je něco, co si každý z nás nese hluboko uvnitř sebe. Je to jemný, avšak velmi mocný aspekt naší duše, který ovlivňuje způsob, jakým vnímáme sami sebe i svět kolem nás. Ať už jste v jakékoli fázi svého života, hledání vlastní sebehodnoty je cestou, kterou musíme projít všichni. V tomto článku vás provedu 7 kroky, které vám pomohou najít a posílit vaši sebehodnotu.

Rozdíl mezi sebehodnotou a sebevědomím

Prosím, nepleťte si pojmy sebehodnota a sebevědomí. Sebevědomí je to, jak se cítíme v určitých situacích – například jak jsme si jistí, že zvládneme určitý úkol. Sebehodnota je však hlubší. Je to trvalé a pevné přesvědčení o tom, jakou máme vnitřní hodnotu bez ohledu na vnější okolnosti. Sebehodnota je naše vnitřní kotva, která nás drží pevně i v bouřlivých časech.

Sebehodnota ovlivňuje každou oblast našeho života – od našich vztahů až po naše profesní úspěchy. Pokud si nejsme vědomi své vlastní hodnoty, můžeme neustále hledat uznání od ostatních, což nás nakonec vede k pocitům frustrace a prázdnoty. Naopak, když víme, kdo jsme a co si zasloužíme, žijeme život plný radosti a naplnění.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Mohlo by vás zajímat: 3 tipy, jak si zvýšit sebevědomí

Jak vnímáme svou sebehodnotu?

Vnímání naší hodnoty se pomalu formuje už od dětství. Jsme ovlivněni tím, jak s námi jednají naši rodiče, učitelé, přátelé a další blízcí. Ale pravda je taková, že skutečná hodnota leží hluboko v nás – nikdo nám ji nemůže vzít ani přidat.

Je to naše duchovní podstata, která září i přes všechny životní zkoušky.
Je to naše duchovní podstata, která září i přes všechny životní zkoušky.

7 kroků, jak najít svou sebehodnotu

Pokud hledáte svou sebehodnotu, sepsala jsem pro vás 7 kroků, jak ji najít

Přečtěte si také: Cesta za poznáním sám sebe

Vyřaďte ze svého života lidi, kteří vás chtějí měnit

Mnoho lidí v našem okolí má potřebu nás měnit podle svých představ, i když to nemusí být na první pohled zřejmé. Tito lidé od nás často očekávají, že jim budeme dispozici, kdykoli potřebují, ale sami nám nic nazpět nevracejí. Tato nerovnováha pak vyčerpává naši energii. Je důležité těmto jedincům nastavit hranice, a pokud to jde, minimalizovat s nimi kontakt. 

Nepožadujte uznání od ostatních

Touha po ocenění a uznání je past, do které se často chytáme. Myslíme si, že pokud dostaneme dostatek chvály, budeme se cítit lépe sami se sebou. Ale skutečná hodnota nevychází z toho, jak nás vidí ostatní. Je třeba najít hrdost a radost v tom, kým jsme, bez potřeby souhlasu či obdivu od druhých.

Čím více hledáme potvrzení zvenčí, tím více oslabujeme vlastní sílu.
Čím více hledáme potvrzení zvenčí, tím více oslabujeme vlastní sílu.

Najděte rovnováhu mezi tím, co říkáte a co děláte

Slova mají velkou moc, ale pokud nejsou podložena činy, ztrácejí svůj význam. Když naše slova nejsou v souladu s tím, co děláme, začínáme pociťovat napětí a vnitřní konflikt. Pro naši duchovní pohodu je důležité mluvit s vědomím a vždy se snažit plnit své sliby. 

Povrchní atraktivita

Sebehodnota nikdy nevychází jen z fyzického vzhledu. Mnozí věří, že pokud změní svůj vzhled, budou se cítit lépe a jejich hodnota poroste. Pravá hodnota však pochází z péče o naši duši. Ačkoli můžeme získat krátkodobé uspokojení z fyzických změn, dlouhodobé naplnění přichází teprve tehdy, když se soustředíme na duchovní růst a péči o naši vnitřní krásu.

Zaměřte se na vztahy ve vašem životě

Vztahy jsou mocnými energiemi, které nás mohou buď posílit, nebo oslabit. Pokud vás lidé kolem podporují, cítíte se v jejich přítomnosti lehčí a šťastnější, je to znamení, že jste v souladu. V takových vztazích můžete růst a vaše sebehodnota se bude rozvíjet. Na druhou stranu, pokud se ve vztazích cítíte vyčerpaní nebo neviditelní, je čas přehodnotit, zda jsou tyto vazby pro vás skutečně prospěšné.

Cítíte se ve vašem životě neviditelný?
Cítíte se ve vašem životě neviditelný? Změňte to a zaměřte se na pozitivní vztahy ve vašem životě.

Tip: Jaká je vaše sebehodnota? Aneb cesta za poznáním

Minulost

Minulost by měla být místem, do kterého se vracíme vědomě a s úctou. Pokud se k ní vracíme pouze proto, abychom si připomínali chyby nebo selhání, ubližujeme jen sami sobě. Naopak, když vzpomínáme na okamžiky, které nás obohatily a formovaly, můžeme z minulosti čerpat sílu a inspiraci. Nechte minulost, aby byla vaším učitelem, nikoli důvodem k sebekritice.

Naučte se rozpoznat původce bolesti

V našem okolí bohužel mohou být lidé, kteří nám vědomě nebo nevědomě způsobují bolest. Pokud vnímáte, že někdo ve vašem životě pravidelně narušuje vaši pohodu, je důležité se rozhodnout, zda takový vztah stojí za to udržovat. Ignorování toxických vztahů jen prodlužuje vaše utrpení. Zasloužíte si, obklopovat se lidmi, kteří vás podporují, milují a inspirují k růstu.

Mohlo by vás zajímat: 4 afirmace, které vám změní život

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů