Sebehodnota a jak najít sám sebe

Sebehodnota a jak najít sám sebe

Jak často si myslíte, že jste opravdu tím, kým jste? Jak se vnímáte a jak se cítíte? Je skvělé nevstupovat do žádné role a být tady sami za sebe. Nedávno jsem přemýšlela nad tím, jak rozšířená je divadelní hra naší společnosti. Kdo z nás někdy nějakou hru nehrál a nebyl v nějaké roli, a to vědomě? Do rolí vstupujeme, ať už si to zpočátku uvědomujeme nebo ne, a to při jakémkoliv styku s jinými lidmi a v situacích, kde nejsme sami za sebe. Víte, jak najít sám sebe a svou sebehodnotu? 

Jaké jsou role našeho života

Přijdeme do práce, kde jsme v roli zaměstnance. Nakupujeme a jsme v roli zákazníka. Kdekoliv jsme, máme hrát roli, která se od nás očekává. Jak často si myslíte, že role používáte vědomě a jak často se zapínají na nevědomé úrovni? 

Podstatnou část života hrajeme hru a většina ostatních lidí taky. Když se na to podíváme z nadhledu, mohli bychom nabýt pocitu, že jsme v divadle, kde se aktivně účastníme jako herci a nějakým způsobem se v něm umíme nebo neumíme pohybovat. Otázkou je, zda nám tyto role svědčí a zda je nutné je hrát. Ať už jsem v jakékoliv roli, něco se od nás očekává.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Co znamená najít sám sebe

Když jsme v nějaké roli, nejsme sami sebou. Proč? Protože se bojíme odsuzování, posuzování a také toho, co si o nás myslí ostatní. Když neznáme svou sebehodnotu, máme pochybnosti o tom, zda jsme vůbec dost dobří takoví, jací jsme. Máme spoustu vlastností, které na sobě můžeme ocenit, ale často máme zakotvené se víc a víc zalíbit ostatním na úkor toho, že nejsme sami sebou.

Touha po lásce, chvále a ocenění

Pokud potřebujeme a prahneme po tom, aby nás ostatní brali, ocenili, pochválili a měli nás rádi, tak vstupujeme do rolí, o kterých víme, že se jim budou líbit. Zkrátka se chceme ostatním zavděčit, a to jak v práci, tak i ve vztazích či rodině.

Máme strach být sami sebou

Proč to děláme, kromě toho že máme strach, že by nás někdo neměl rád? Z mého osobního pohledu je to o tom, že svou autenticitu skrýváme. Myslíme si, že není dost dobrá, a máme obavu, že nás lidé zařadí do nějakého šuplíku (že jsme podivíni, šílenci atd.).

Nemějte strach se svěřit, udělejte první krok ke změně života.
Pak v rolích setrváváme tak dlouho, že nevíme, jak najít sám sebe.

TIP: Jak najít smysl života?

Autenticita osobnosti

Pokud budeme dělat autentické věci, a to trvale, máme pár možností. Jedna je, že se vyčleníme z davu. To může být negativní i pozitivní. Může to znamenat, že na nás bude upřena pozornost. Nebo může být naopak odvrácena. Může se stát, že pozornost bude obtěžující a bude se nám zdát, že jsme pro lidi nestravitelní. Mohou nás odsuzovat, smát se nám, mohou být ironičtí. Budeme pro ně nenormální i kvůli těm sebemenším důvodům (třeba když si budeme nahlas zpívat na ulici, chodit boso nebo se oblékat jinak).

Kdo vás posuzuje

Lidé, kteří nás budou soudit, vysmívat se nám nebo na nás nějakým způsobem útočit, jsou ale pouze nespokojení sami se sebou. Takový člověk nesnese, že někdo má v sobě sílu,dělá si, co chce, a nemá z toho obavy. Takový člověk to pak chce zastavit, a to jakýmkoliv způsobem.

Tady je třeba být k sobě upřímní a říct si, že dokud budeme závislí na tom, co si ostatní myslí, dokud se budeme bát ponížení, urážek a výsměchu, a dokud budeme věřit, že tato slova definují, co jsme, tak se z toho nemůžete vymanit.

TIP: Kdo je energetický upír a proč vás trápí nevysvětlitelná únava

Jak najít sám sebe skrze sebehodnotu

Svoboda, která vede k autenticitě, vede skrze uvědomění, kdo jsme. Být tady sám za sebe. To je opravdu důležité! Proto se pojďme podívat, jak najít sám sebe a najít v sobě sebehodnotu vlastního svobodného života.

Nebojte se být tím kým jste.
Nebojte se být tím kým jste.

Podle sebe soudím tebe

U většiny lidí funguje program, který je většinově podporován, a nutí nás starat se o jiné lidi. O to, jak vypadají, jestli jsou tlustí či hubení, jaké mají vlasy, co mají a nemají, jak se chovají, jak jednají atd. Když pozorujeme lidi, jen si všímáme toho všeho. Tak zjistíme, kolik lidí má problém a žije nešťastný život, protože jen tito lidé se na lidi mohou takto dívat – skrze neprospěšné myšlení. Mají strach jestli jsou dost takoví a makoví, aby se zalíbili druhým, a podle toho soudí ostatní.

TIP: Chcete se vymanit z programů a vzorců, které ovlivňují váš život? Vstupte do programu Moje akademie štěstí. Formou video lekcí poznáte sami sebe, pochopíte zákon přitažlivosti a budete žít to, co chcete.

Odvaha nebýt oblíbený

Čím víc si uvědomíme, že to tak funguje, tím méně nám bude záležet, co si druzí myslí (zda jste oblíbení a mají vás rádi). Získáte větší odvahu na jinou hru, najít sám sebe a kdo skutečně jste ze své podstaty. Každý z nás je autentický a má právo projevit, co chce, a chovat se, jak chce (pokud nikomu neubližuje). Odvaha nebýt oblíbený chce kuráž, ale zvládne to každý.

Kdo jste

Kdo je normální? Ten, kdo hraje sto rolí a má strach ukázat, kým je? Nebo ten, kdo dělá, co chce, a nemá potřebu lidem vysvětlovat proč? Lidé rádi hrají role. Ví, kterou roli v jejich postavení ostatní lépe přijmou a snaží se tvrdit, že ta role jsou oni, ale ono tomu tak většinou není.

Ta role má skrýt to, z čeho mají obavy, nebo má suplovat touhy, jací by chtěli být.
Ta role má skrýt to, z čeho mají obavy, nebo má suplovat touhy, jací by chtěli být.

Výzva, jak najít sám sebe

Mám pro vás výzvu, abyste v následujícím týdnu zkusili být autentičtí. Odpovídat tak, jak to cítíte, udělat to, co chcete, i když máte pocit, že by někdo čekal něco jiného. Zkuste jen být sami sebou, alespoň v malých věcech, jinak se z těch rolí nevyměníte. Na konci života můžete přemýšlet o tom, komu jste se zavděčili, ale uvědomíte si, že jste nežili naplněný život, protože jste žili cizí touhy a životy. To je to, čeho lidé nejvíce litují.

Nyní mám pár tipů, jak najít sám sebe a být autentiční.

1. Uvědomění si vlastní sebehodnoty

Hodnotu pro nás mají ti, kteří nás berou takové, jací jsme. Mnohdy si hodnotu lidí i věcí uvědomíme až potom, co je ztratíme. Jakou hodnotu máme sami pro sebe? Máme se rádi? Vzorec negativního myšlení vplouvá do našeho života i v tomto tématu. V každodením životě upíráme pozornost na potíže a problémy a neumíme ji dát tomu, co se nám líbí. Zkusme to otočit a věnovat svou pozornost a myšlenky tomu, co máme rádi, co se nám líbí a z čeho máme radost.

TIP: Zákon přitažlivosti funguje neustále a vy si svou myslí přitahujete do života to, čemu věnujete pozornost. Co doopravdy chcete? Jak se naučit používat zákon přitažlivosti v praxi? Vše se naučíte v mém programu.

2. Važme slova

Slova jsou energie, která opravdu proudí. Často něco řekneme, poté řekneme jedno „promiň„ a myslíme si že to je v pohodě. Neuvažujeme nad tím, jak našimi slovy můžeme někomu ublížit. Zkusme se nad nimi zamyslet, než je vyslovíme. A zkusme se zamyslet také nad tím, zda je nutné, abychom je řekli.

Tak k nám často přijde uvědomění toho, že si stěžujeme a zaměřujeme svá slova i mysl na negativní věci.
Tak k nám často přijde uvědomění toho, že si stěžujeme a zaměřujeme svá slova i mysl na negativní věci.

3. Neodklánějme se od bolesti

Pokud prožíváme bolest a máme chuť ji odklonit, rychle se jí zbavit, a máme pocit, že už to nevydržíme, zastavme se. Zastavme se a i v těžké situaci mysleme na to, že tato bolest může být to, co nás právě teď nutí k růstu. To, díky čemu budeme silnější. Že to můžete být zlomový bod, na který pak budeme vzpomínat.

Ke každé bolesti se postupem času váže uvědomění a posílení, růst a vývoj. Kdybychom jen plynuli a nic bychom neřešili a necítili bolest, tak bychom se nemohli nikam posunout. Možná to neuvidíme hned teď, ale až postupem času.

TIP: Psychické vyčerpání a jak v krizi aktivovat sílu?

4. Neutíkejme od strachu

Jsme odkladači. Když máme z něčeho strach a nebo je před námi situace, které se bojíme, odkládáme to. Někdo odkládá setkání, rozhovor nebo telefonát. Všechen ten čas, kdy něco odkládáme, je zbytečný. Jsme v negativním myšlení, a to není k ničemu dobrému. Když budeme k sobě upřímní, tak strach můžeme prospěšně zpracovat pouze tak, že hned uděláme alespoň část toho, čeho se bojíme. 

Jsou chvíle, kdy nemá smysl čekat a mrhat časem, který nám nikdo nevrátí. Udělejme krok k tomu z čeho máme obavy. Jinak nejenže nezvládneme svůj strach a nezesílíme, protože jím neprojdeme, ale ani nám nebude lépe. 

5. Přestaňme očekávat ocenění zvenku

Nečekejme, až nás někdo ocení, protože tím snižujeme svou sebehodnotu. Pokud máme pocit, že naší sebehodnotu a to, jací jsme, tvoří to, jak o nás lidé mluví, nejsme to my. Můžeme se chvíli cítit lépe, ale pokud to neucítíme uvnitř sebe, budeme to pořád hledat venku u druhých. Budeme se honit za tím, co chtějí ostatní, abychom dostali alespoň trochu uznání. 

Co s tím? Nechme to být. Říkejme a dělejme, co chceme. Čím víc to tak bude, tím blíž budeme ke svému opravdovému já, ke své autenticitě, a budeme hrát méně a méně rolí. Budeme tady sami za sebe.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pár slov závěrem

To je pro mě disciplína, která je z mého pohledu nejdůležitější, pokud se chci cítit dobře. Nikdo nám nemusí odsouhlasit, abychom se cítili dobře. Je to na nás. Pokusme se odložit role a žít podle sebe. Někdo nový přijde, někdo odejte, ale budeme sami pro sebe tím, co potřebujeme. Ať si každý myslí, co chce, to je jeho právo, ale my to můžeme dělat taky. Myslet si, co chceme, vnímat a snít to, co chceme žít.

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů