Co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak mít energii neustále

Co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak mít energii neustále

Jak žít to, co čem sníte? Pokud se chceme naučit principy, které ovlivňují naši mysl k tomu, aby ona sloužila nám, je zapotřebí, abychom měli dostatek energie. Pokud ji mít nebudeme, tak to zkrátka nepůjde. Jak energii kultivovat ze zdrojového hlediska? Jak to udělat, abyste měli pořád dostatek energie a měli pocit, že opravdu žijete? Poradím vám, co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak mít energie vždy dostatek.

Proč nás trápí neustálá únava a vyčerpanost

My lidé ani nevíme, že nám energie chybí. Pokud se nám třeba špatně vstává, chce se nám po obědě spát, cítíme po jídle malátnost nebo trpíme na výkyvy energie, souvisí to s únavou. Lidé si ale myslí, že je to normální. Energie, která nám pomáhá přežívat v tomto módu, je pouze základní, a je tady jen proto, abychom přežili. Není to tom pravém životě. A pokud si neuvědomíme, že nepoznáme nedostatek energie a že se její dostatek váže k našemu zdraví, tak zdraví nejsme a nemůžeme se posunout dál.

To je ten hlavní důvod, proč nás trápí neustálá únava a vyčerpání. Nepoznáme to, nedovolíme si polevit, a tak nějak fungujeme, dokud v životě nepřijde nějaká stopka jako nemoc, úraz nebo něco, co nás donutí zastavit se. Pak hledáme způsoby, které pomáhají proti únavě a vyčerpání.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Mohlo by vás zajímat: Jak si vytváříme stres (v naší hlavě)

Fyzická a psychická únava

Naše tělo s námi komunikuje více, než si možná uvědomujeme. Únava a vyčerpání jsou varovnými signály, že něco není v pořádku a je čas zvolnit a odpočinout si. Ačkoli to samy o sobě nejsou nemoci, mohou se tyto signály projevit na fyzickém těle jako různé zdravotní potíže.

Není ale únava jako únava.
Není ale únava jako únava.
  • Fyzická únava: Tento typ únavy vnímáme jako svalovou slabost, bolest nebo křeče. Často souvisí s nadměrnou fyzickou aktivitou, nevyváženou stravou či nedostatkem důležitých živin, jako jsou bílkoviny nebo železo. 
  • Psychická únava: Projevuje se zpomalením reakcí, ztrátou koncentrace a ospalostí. Obvykle vzniká z přepracování, nedostatku spánku nebo v důsledku náročných životních událostí. 

Oba druhy únavu jsou ale jen známkou toho, že fungujeme jen na základní energii a přežíváme.

Jaké jsou příznaky únavy a jak to poznat

Abychom lépe porozuměli sami sobě, zjistili, co nám funguje proti únavě a vyčerpání, a mohli si dopřát potřebný odpočinek, musíme umět únavu poznat. Poznat, kdy jedeme na autopilota a jen přežíváme místo toho, abychom měli chuť a energii do života. Jaké jsou příznaky únavy?

  • Chybí nám koncentrace,
  • jsme neustále ospalí,
  • nestačí nám běžných 8 hodin spánku,
  • chybí nám motivace a chuť něco dělat,
  • nemáme dobrou náladu,
  • jsme podráždění,
  • neustále prokrastinujeme,
  • cítíme fyzickou bolest,
  • jsme psychicky vyčerpaní z náročných životních událostí,
  • netěší nás to, co děláme.

TIP: Jak najít smysl života?

Co je chronický únavový syndrom a jak se liší od běžné únavy

Rozdíl mezi běžnou únavou a únavovým syndromem je jako rozdíl mezi lehkým zatažením oblohy a nekonečnou bouří. Běžná únava nás přepadne po náročném dni, cvičení, stresu nebo nedostatku spánku.

Je to přirozený signál těla, že potřebuje pauzu. 
Je to přirozený signál těla, že potřebuje pauzu. 

Na druhou stranu únavový syndrom je úplně jiná liga. Tady ani deset hodin spánku nezabere. Chronický únavový syndrom nás drží v začarovaném kruhu vyčerpání, které trvá měsíce a nebere konce. Únava je všudypřítomná, přidávají se bolesti svalů, kloubů a cítíte fyzické i psychické vyčerpání. V tomto případě naše tělo jede na autopilota tak dlouho, že už mu dochází síly.

Jak můžete mít energii bez úsilí a stále

Mnoho lidí jsou v začarovaném kruhu, který nebere konce. Já vám prozradím, jak můžete mít energii bez úsilí a stále. Energie je totiž všude kolem nás a můžeme ji rozdělit na dva hlavní typy.

  1. Fyziologická energie

Přijímáme potravu, trávíme a to je základní energie, díky které přežívá naše tělo a dokážeme fungovat. Hodně lidí si myslí, že to je ta hlavní energie, tak to ale není. Nechápou, proč nemají chuť něco dělat a jsou unavení. 

Není to o tom, co jíte a co děláte

Sama jsem si to také kdysi myslela. Hodně jsem řešila, že nemám energii. Změnila jsem jídelníček, zkusila jsem akupresuru, reflexní masáže a další prostředky, které vypadaly, že mi energii vrátí. Je pravda, že pokud upravíme stravu a zadjeme si na masáž, tak se nám uleví, ale je to na chvíli. Pořád jsem dělala psí kusy, a stejně jsem byla unavená. To jsem ani neměla děti a hodně jsem sportovala, dbala jsem na spánkový režim a myslela jsem si, že když to budu mít pod kontrolou, tak budu plná energie. Může to fungovat, ale jen krátkodobě.

  1. Volná energie

Volná energie je zdrojová energie a je jí okolo nás neomezené množství, proto si ji můžete vzít, kolik chcete. Otázkou je jak. Hned na začátek musím říct, že nelze hromadit. Není to tak, jako když se najíme.

Abychom mohli neomezeně čerpat volnou energii, potřebujeme nechat ji procházet naším tělem.
Abychom mohli neomezeně čerpat volnou energii, potřebujeme nechat ji procházet naším tělem.

Jak jsem s volnou energií začala já

Když jsem s tím začala já, byla jsem velmi skeptická. Zkoušela jsem to pár dnů a začaly se dít věci. V té době jsem potřebovala spát 8 hodin denně. Ve chvíli, kdy zjistíte, že z člověka, který 8 hodin denně potřeboval, dostáváte do fáze, že spíte 3-4 hodiny, tak to vypadá jako zázrak. Stačí si dovolit tu myšlenku, že to opravdu jde. Musím ale dodat, že celý tento proces trval asi 3 roky a je to pouze moje vlastní zkušenost. Stojí za tím práce a postupný posun a rozhodně se něco takového nestane přes noc. Je potřeba to postupně zkoušet a být na to připraven, takže to nemusí být vhodné pro každého, protože každý z nás je totiž v jiném vibračním bodě.

Posledních 6 let jsem to testovala a spím zhruba 4 hodiny denně. Pracuju zásadně v noci (od 9 večer do 4 rána a v 8 pak vstávám) a stačí mi to. Nejsem unavená, sportuju a jsem pořád v pohybu. 

Tip: Vytvářej vědomě svůj život aneb S čím vám pomůže kouč nebo mentor

Stres a proudění energie

Často jsme ve stresu i strachu. Když jsme ve stresu a napětí, negacích nebo nervozitě či neprospěšném rozpoložení, vnímáme, že nejsme v pohodě, jsme přešlí a unavení a jen se na nás sypou problémy. Máme narušené proudění toku energie a z toho pak vznikají nemoci. A někdy to funguje i opačně. 

Pokud je náš organismus zanesený nečistotami a máme nějaké střevní problémy, tak tím může dojít k narušení toku energie. Funguje to obousměrně, proto je důležité pečovat také o svou fyziologickou energii. Když máme depresi, úzkost, stres, blokujeme proud, a proto se cítíme špatně. Ta energie v nás neproudí. Tímto způsobem funguje až 80 % lidí.

Dokud neodstraníme příčinu, ale budeme odstraňovat jen následky, nedostaneme se dál.
Dokud neodstraníme příčinu, ale budeme odstraňovat jen následky, nedostaneme se dál.

TIP: Depka a situace, která vás srazila na kolena

Co pomáhá proti únavě a vyčerpání a jak získat volnou energii

Existují různé techniky, jak získat volnou energii, která je všude kolem nás. Já jsem pro vás vybrala tu, která pomáhá mě. Pokud byste tyto techniky, které nejsou časově náročné, dělali každý den, tak garantuju, že na tom za pár týdnů budete s energií úplně jinak.

Jak rozproudit energii a přijímat volnou energii z okolí

Stres, únava, vyčerpání, tlak a všechny podobné aspekty jsou navázány na naše okolí, lidi a situace. Abychom mohli rozproudit energii a naučit se ji přijmout z okolí, musíme pochopit, jak proudí volná energie a odstranit ze života pocit důležitosti.

Odstranit důležitost v životě

Pokud máte ve své hlavě, že je něco maximálně důležité, a přikládáte tomu nezdravou důležitost, (např.: „Když to nevyjde, tak se zblázním.“), je důležité to odstranit. Z toho, co se vám děje, odstraňte nadměrný význam. Tzv. dostat se psychicky do stavu „ano je to důležité, ale ne maximálně, jen normálně“.

Pokud se to nenaučíte dělat, tak se mentálně nezbavíte pozornosti, kterou přikládáte do určitých situací, a roztočí se to kolečko stres-napětí-úzkost a blokace proudu. Zkrátka nepřikládejte věcem či situacím nadměrný význam, který zkrátka nemají. 

Technika – vizualizace energie

Je nutné si umět představit, jak volná energie funguje a jak proudí. Představte si jeden proud, který podél vašich zad míří nahoru a jeden dolů.

Jak na to?

  1. Postavte se a zavřete oči.
  2. Představte si, jak ze země vyvěrá energie, která vám šplhá od nohou až do hlavy a pokračuje dál k nebesům.
  3. Pak si představte druhý proud z nebes, který jde jako linka do vaší hlavy a prochází kolem páteře vnitřkem až dolů a mizí do země.
  4. Minutu stůjte a vnímejte, jak energie stoupá do nebes a naopak (nebude to hned, ale postupem času energie začnete cítit, třeba jemným mravenčením).
To je zdrojová volná energie, která pomáhá proti únavě.
To je zdrojová volná energie, která pomáhá proti únavě.

Po několika týdnech ucítíte, jak se vám vlévá do nohou, šplhá nahoru a proudí do nebes do vesmíru a z vesmíru padá zase dolů a pokračuje skrze vás do země.

TIP: Vizualizace a jak fungují

Jste součástí celku

Čím dál častěji to budete trénovat, pochopíte, že přestože jste tady sami za sebe jako bytost, jste přesto součástí celku a celého vesmíru. Jakmile vaše hlava přijme tento proces energie, vaše tělo na to začne reagovat a vy ji budete vnímat. Nejde ji chytit ani kumulovat, ale můžete ji používat. 

Nedávejte tomu tlak a důležitost typu „teď se to musím naučit“. Jde o jednoduchost, přijetí a odevzdání se proudu. Pokud to přijmete jako fakt, vaše energetická způsobilost se může změnit za pár dní.

Pak si budete říkat, proč vám toto nikdo neřekl dřív. Byli jsme vychováni v jiném režimu a je pro nás obtížné dát šanci něčemu, co pro nás je nepochopitelné.

TIP: Poslechněte si také mé video, jak můžete mít energii bez úsilí a stále.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Fyziologická energie a co pomáhá proti únavě a vyčerpání

Protože volná zdrojová energie a fyziologická energie funguje obousměrně, je důležité pečovat také o své tělo a o svou fyziologickou energii, a to především, pokud se cítíme z dlouhodobého hlediska unavení a vyčerpaní. Proto mám pro vás několik tipů, čemu věnovat pozornost a na co se zaměřit, abyste podpořili také svou fyziologickou energii.

7 tipů, jak podpořit fyziologickou energii svého těla.
7 tipů, jak podpořit fyziologickou energii svého těla.
  • Věnujte pozornost tomu, co jíte: Jste to, co jíte, a platí to dvojnásob, když jde o únavu. Průmyslově zpracované potraviny plné cukrů a nezdravých tuků vás sice na chvíli „nakopnou“, ale pak hladina cukru klesne, jako když spadnete z horské dráhy, a vaše energie se rychle vytratí.
  • Spánek a regenerace: Není žádné překvapení, že když nespíte, únava na sebe nenechá dlouho čekat. Tělo potřebuje odpočinek, a to nejen aby si odpočinuly naše svaly, ale abychom uklidnili také svou mysl.
  • Pohyb života: Pravidelný pohyb nejen zlepšuje náladu, snižuje stres, ale pomáhá také rozproudit fyziologickou energii v těle. Lépe se vám pak bude s energií pracovat, nebudete zatuhlí a vaše svaly nebudou tolik v napětí.
  • Pozor na přetížení: Příliš mnoho práce bez odpočinku? Tudy cesta nevede. Pokud vám práce přerůstá přes hlavu, vaše tělo vám to dříve či později vrátí formou vyčerpání. Berte si toho na sebe tolik, kolik toho dokážete zvládnout, a naučte se říkat ne. 
  • Výživa a vitamíny proti únavě a vyčerpání: I při vyvážené stravě vám mohou chybět některé vitamíny, které tělo potřebuje.
  • Udržujte svůj vnitřní klid: Psychické nebo emoční vyčerpání jsou často důsledkem stresu. Pokud na vás padá tlak ze všech stran, tělo to vnímá jako neustálou zátěž, což může vést až k vyhoření. Proto si najděte způsob, jak udržovat dlouhodobě svůj vnitřní klid, který vám bude vyhovovat.
  • Naslouchejte svému tělu: Některé nemoci, jako je cukrovka, problémy se štítnou žlázou nebo infekce, mohou být příčinou neustálé únavy. Proto pozorujte, co se děje ve vás, co vám vaše tělo říká, a nepřehlížejte varování, které vám skrze vaše tělo dává.

TIP: Biorytmus a orgánové hodiny aneb jak funguje naše tělo?

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů