Bezpodmínečná láska a jak daleko k ní máte

Bezpodmínečná láska a jak daleko k ní máte

Bezpodmínečná láska je jedním z nejsilnějších a nejhlubších emocí, které můžeme ve svém životě prožít. Mnoho lidí si myslí, že láska je všude kolem nás, ale často jde o podmíněnou lásku – lásku, která očekává něco na oplátku. V tomto článku se podíváme na to, co skutečně znamená bezpodmínečná láska, jak ji dosáhnout a zda jste na správné cestě.

Co je bezpodmínečná láska

Bezpodmínečná láska je druh lásky, která znamená milovat druhou osobu takovou, jaká je, bez očekávání odměny nebo něčeho zpět (pozornost, čas, hmotné dary atd.). Ať už druhý člověk dělá cokoliv, vaše bezpodmínečná láska k němu se nezmění. Zkusme se zamyslet, jakou lásku máme ke svým blízkým, protože většina vztahů má lásku podmíněnou.

Jak funguje podmíněná láska a jaký je v tom rozdíl

Podmíněná láska je ta, kdy čekáme, že nám ten druhý něco vrátí. Někdy si to ani neuvědomujeme, ale opravdu většinou čekáme od vztahu, který máme s druhou bytostí, něco nazpět. Je jedno jestli to je o něco materiálního, pocit nebo něco jiného. V běžných vztazích často nevědomě očekáváme něco nazpět – ať už jde o materiální věci, pozornost nebo uznání,  je to takový obchod něco za něco.. Tento druh lásky může být užitečný pro rozvíjení vztahu, ale pokud chcete vztah na hlubší duchovní úrovni, je vhodné se zaměřit na bezpodmínečnou lásku.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Neznamená to „něco za něco“, kdy očekáváte, že vám partner nebo partnerka vrátí lásku, pozornost nebo uznání. Bezpodmínečná láska je nezištná a nečeká nic nazpět.

TIP: Jak poznat toxický vztah?

Proč pracovat na bezpodmínečné lásce

Když se lidé navzájem milují, rozvíjí tím svůj vztah. Ale pokud chceme být výš a pokud se chceme bavit o vztazích se spřízněnou duší nebo vztazích, které nás povznáší, mají duchovní nástavbu a kultivují v nás to nejlepší, měli bychom se na lásku dívat jako na něco bezpodmínečného.

Oproti tomu bezpodmínečná láska není obchod.
Oproti tomu bezpodmínečná láska není obchod.

TIP: Co je karmický vztah a jak ho poznat?

Co když ten druhý dělá něco, co se nám nelíbí

Mnoho lidí si myslí, že bezpodmínečná láska znamená akceptovat špatné chování, všechny činy toho druhého a nechat si třeba i ubližovat. Bezpodmínečná láska ale neznamená, že souhlasíte se vším, co druhá osoba dělá, nebo že budete slepě přijímat její rozhodnutí. Bezpodmínečná láska je o tom, že ji budujeme jako vědomou, osobní a bytostní kvalitu. Znamená to mít hlubokou lásku a respekt k druhé bytosti, aniž byste byli ovlivněni tím, co se kolem vás děje.

TIP: Jaká je vaše sebehodnota? Aneb cesta za poznáním 

Bezpodmínečná láska a zdravý vztah

Bezpodmínečnou lásku snadno můžeme vnímat u dětí. Milujeme je takové, jaké jsou, i když udělají něco, co se nám nelíbí. Abychom měli zdravé vztahy, je vhodné pracovat na bezpodmínečné lásce i v partnerství a dalších vztazích.  

  • Přijetí člověka takového, jaký je: Bezpodmínečná láska znamená přijímat partnera takového, jaký je, se všemi jeho emocemi, chybami a zkušenostmi. Nejde o to, měnit ho podle našich představ, ale vidět jeho skutečnou podstatu a krásu uvnitř, nezávisle na tom, co říká nebo dělá.
  • Spojení na úrovni srdce: Skutečná láska nás vede k tomu, abychom se nejprve spojili na hlubší úrovni – na úrovni srdce. Když se nejprve zastavíme, vnímáme spojení s partnerem a teprve poté jednáme nebo mluvíme, otevírá se prostor pro porozumění. Tento proces vyžaduje praxi, ale přináší hlubší propojení a řešení i těch nejnáročnějších situací.
  • Rovnováha: Láska také zahrnuje rovnováhu mezi intimitou a nezávislostí. Skutečně zamilovaní partneři si uvědomují, že nejsou závislí jeden na druhém, ale vzájemně spolupracují. Potřeba být neustále v kontaktu vychází často ze strachu, ne z lásky (jako je tomu obvykle v nefunkčních vztazích). Vztah založený na bezpodmínečné lásce však překonává vzdálenost – láska zůstává pevná bez ohledu na fyzickou přítomnost.
Rodič bezpodmínečně miluje své děti, poskytuje jim nekonečnou lásku, podporu a bezpečí.
Rodič bezpodmínečně miluje své děti, poskytuje jim nekonečnou lásku, podporu a bezpečí.

TIP: Je pro vás láska trápení? Jak ukončit toxický vztah

Jak na tom jste s bezpodmínečnou láskou vy?

Bezpodmínečná láska je složitá disciplína a mě samotné to trvalo roky. Ani teď nemám pocit, že jsem na konci. Vždy se totiž objeví něco, co mi říká, že mám pořád na čem pracovat. A v čem tedy bezpodmínečná láska spočívá? 

Učíme se přijímat druhé bytosti, jaké jsou. Není to navázané na naše ego, falešné pocity hrdosti nebo na to, že si chceme něco dokázat. Je to zkrátka navázané na to, že jsme tady jako jedna bytost a bezpodmínečným citem máme vztah k druhé bytosti. A to ať dělá, co dělá. Nemusíme s tím souhlasit, ale neovlivňuje to náš vnitřní cit.

6 otázek, jak daleko jste na cestě k bezpodmínečného milování

Možná vám teď pomalu dochází, že láska ve vašich vztazích je přece jen podmíněná. Protože prostě rádi dostáváme pochvalu, pozornost a je nám příjemné, když nás někdo ocení. Proto mám pro vás 6 otázek, které vám napoví, jak daleko jste na cestě k bezpodmínečné lásce.

Otázky, jak daleko jste na cestě k bezpodmínečného milování
Otázky, jak daleko jste na cestě k bezpodmínečného milování
  1. Milujete člověka, i když vám nic nevrací zpět?
    Dokážete milovat druhou osobu, i když nedostanete zpětnou vazbu, pochvalu nebo ocenění? Budete ho milovat pořád? Zamyslete se nad tím. Kdyby to tak bylo, jak dlouho to vydrží? Jak dlouho k němu budete chovat city?
  2. Jste sami sebou a dopřáváte totéž druhé osobě?
    Nekritizujete ho, neposuzujete ho, nemáte potřebu hodnotit, co dělá dobře a špatně? Nesoudíte ho?
  3. Milujete danou osobu, i když se vám nelíbí, co dělá?
    I když máte pochybnosti o jejich činech, dokážete je milovat bez ohledu na to?
  4. Milujete druhou osobu, i když nebude vedle vás?
    Když bude třeba dlouho pryč, neuvidíte se třeba rok? Kdyby se stalo něco, co by vám to znemožnilo? Budete ji milovat stejně, aniž byste dostávali její přítomnost?
  5. Dokážete odepřít druhé osobě neprospěšnou pomoct?
    Snažíme se své milované zachraňovat a vnutit jim naši pomoc, organizovat jim život. Možná se to děje, protože si myslíme, že druhému opravdu pomáháme a z našeho hlediska to tak může být. Na druhou stranu, nebylo by lepší s tím přestat a nechat tu osobu, aby si s tím prošla sama i přes složitosti? I když budete muset počkat, než se ta osoba najde? Může to trvat déle, než kdybyste jí pomohli. Dokážete mít trpělivost? 
  6. Když se s vám druhý rozejde, opustí vás, budete mu to mít za zlé?
    Jaké budete mít pocity? Budete žárlit, užírat se, vztekat se? Nebo to přijmete jako volbu milované osoby a necháte ji jít? Možná je největším důkazem lásky nechat druhému možnost volby. Zamyslete se nad tím, jestli máte za sebou rozchod. Proč se tak cítíte? Bylo to proto, že vás někdo zranil a vy jste měli pocit, že vám něco dluží? Nebo jste byli v pohodě, protože jste přijali volbu a milovali jste ho natolik, že jste chtěli, aby byl šťastný?

Tyto otázky jsou zásadní na cestě k bezpodmínečné lásce. Z mého pohledu je to jedna z nejtěžších disciplín. Zvládnete je, pokud znáte svou sebehodnotu, znáte své hranice, učte se sebelásce a na duchovní úrovni chápete, že každá bytost by měla mít možnost volby, ať se vám to líbí nebo ne.

TIP: Zlomené srdce – jak dlouho trvá a jak ho vyléčit

Bezpodmínečná láska a rozchod

Protože rozchod je tématem, které se mnohých dotýká, ráda bych vám vysvětlila jeho souvislost s bezpodmínečnou láskou trochu více. Bezpodmínečná láska totiž nezmizí ani ve chvílích, kdy vztah končí. Rozchod může vyvolat chaos a psychické i emoční vyčerpání, ztrátu smyslu života a může přinést pochybnosti i lítost, ale to neznamená, že láska přestává existovat.

Je přirozené, že i po rozhodnutí odejít zůstává pocit nerozhodnosti
Je přirozené, že i po rozhodnutí odejít zůstává pocit nerozhodnosti

Vzpomínky na šťastné chvíle, smutek a touha vrátit věci do původního stavu mohou být neodbytné. Přestože víte, že druhá šance by nebyla správná, že pokračovat ve vztahu by znamenalo popírat sebe sama, vnímáte zmatek v srdci jako důkaz lidskosti. Bezpodmínečná láska, dokonce i během rozchodu, nám ukazuje, že je v pořádku cítit protichůdné emoce. Tento proces není o okamžitém zapomenutí, ale o postupném smíření se s tím, že věci se mění.

TIP: Jak najít smysl života?

Akademie štěstí

Chcete na sobě pracovat, věnovat se vědomému životu a konečně se zbavit neprospěšných vzorců? Vytvořila jsem 37 obsáhlých lekcí mimo jiné o tom, jak profitovat ze změny, přetransformovat zažité destruktivní vzorce v mysli, zbavit se strachu a obav a získat díky tomu naplněný a prospěšný život! Stačí se připojit do mého programu Akademie štěstí.

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů