Nefunkční vztah: Jak zachránit vztah a znovu se zamilovat

Nefunkční vztah: Jak zachránit vztah a znovu se zamilovat

Vztah je cesta, na které se setkávají dvě lidské duše. Někdy ale může být tato cesta kamenitá a plná překážek. Takový je už život. Když se ocitneme v nefunkčním vztahu, často přichází pocity frustrace, ztráty, nepochopení či dokonce zlomeného srdce. Může se zdát, že už není cesty zpět, ale pravda je taková, že existuje mnoho způsobů, jak vztah zachránit a znovu v něm nalézt lásku. Ocitli jste se na takové cestě? Hledáte odpověď na otázku, jak zachránit vztah nebo jak se znovu zamilovat? Pak čtěte dál!

Jak zachránit nefunkční vztah

Abychom mohli nefunkční vztah zachraňovat, je třeba pochopit, co je v našem vztahu špatně. Může to být například pocit, že se od sebe se svým milovaným vzdalujete, ať už fyzicky nebo emocionálně. 

Problém také může být v nedostatku komunikace, naslouchání, důvěry či ve ztrátě intimity.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Ať už je to, jak chce, situaci je třeba řešit. A hlavně bych vás chtěla ujistit, že ji řešit lze.

13 tipů, jak zachránit vztah a znovu se zamilovat

Vztahy jsou prostě a jednoduše energetická spojení mezi dvěma lidmi. Každý z nás má svou vlastní jedinečnou energii, která ovlivňuje vztah s druhými. Pokud se energie mezi partnery neshodují, vztah může trpět. Avšak láska má opravdu mocnou sílu, která může překonat jakoukoliv překážku.

Váš partner vás mohl zradit, nějak vám ublížit nebo se ze vztahu mohla prostě vytratit jiskra. 
Váš partner vás mohl zradit, nějak vám ublížit nebo se ze vztahu mohla prostě vytratit jiskra. 

Sepsala jsem tak pro vás 12 tipů, jak zachránit vztah a znovu se zamilovat. 

Začněte u sebelásky: Pracujte sami na sobě

Sebeláska je prvním krokem k veškeré další možné lásce. Pokud nejdříve nemilujeme sami sebe, jak můžeme plnohodnotně dávat lásku druhým? 

Když se hluboce ponoříme do svého nitra a přijmeme každou část svého bytí (ano i ty části, které se nám na sobě nelíbí), otevíráme se nekonečným možnostem lásky a vzájemného propojení. Vztah k sobě samému je základem každého vztahu. Jen když milujeme sami sebe, můžeme plně milovat druhého. Mějte se rádi, věnujte si čas, naslouchejte svému srdci a láska, kterou v sobě najdete, se bude zrcadlit v každém vašem vztahu.

Mohlo by se vám líbit: Sebeláska a hubnutí

Vizualizujte si šťastný vztah

Vizualizace je mocným nástrojem k vytváření reality. Když si představíte šťastný a naplněný vztah, vysíláte tuto energii do vesmíru, a ten vám ji vrací zpět. Jak na vizualizace se dozvíte v mém článku.

Avšak než vůbec začnete pracovat na vašem vztahu, je důležité začít pracovat na sobě. Vy sami se musíte cítit dobře jako jednotlivec. 
Avšak než vůbec začnete pracovat na vašem vztahu, je důležité začít pracovat na sobě. Vy sami se musíte cítit dobře jako jednotlivec. 

Otevřeně spolu komunikujte a naslouchejte si

    Otevřená a upřímná komunikace je mostem mezi dvěma partnery. Mluvte spolu v klidu a na rovinu, bez vzájemného obviňování a napjatých emocí. Každé slovo, které vyslovíte s láskou, respektem a úctou, má moc léčit a spojovat. Naslouchejte svému partnerovi, jako byste naslouchali sami sobě – s láskou, trpělivostí a otevřeným srdcem.

    Zabývejte se příčinami vašich problémů

    Řekněme si to na rovinu, bezproblémový vztah neexistuje. Obzvlášť my ženy máme tendenci si vysnít dokonalou pohádku, ale ve výsledku si tou snahou o vztah s dokonalým princem jen ubližujeme. 

      Problémy jsou přirozenou součástí partnerských vztahů. Co však musíte mít na mysli, je to, že problémy jen tak nezmizí a je třeba je řešit, a to společně s vaším partnerem. Neutíkejte před nimi, ale pohlédněte do jejich hloubky. Každá bolest skrývá dar, který vás může vést k většímu pochopení a lásce.

      Odpusťte si

      Dalším krokem k nápravě vztahu je odpuštění. Možná vám váš partner provedl něco nepředstavitelného, ale pokud budete v sobě neustále dusit vztek, zášť či smutek, ublížíte jen pouze sami sobě. 

      Odpustit si je jako odložit těžké kameny, které nosíte ve svém srdci. Když se osvobodíte od tíhy minulosti, můžete se otevřít novým možnostem. Odpustit není slabošství, ale znamená to přijmout, že jsme všichni jen lidé, kteří dělají chyby, ale zároveň mají sílu se z nich poučit.

        Nechte minulost odejít, přivítejte nový začátek a otevřete své srdce lásce, která čeká za dveřmi.
        Nechte minulost odejít, přivítejte nový začátek a otevřete své srdce lásce, která čeká za dveřmi.

        Dejte si druhou šanci

        Každý nový den je příležitostí začít znovu. Když dáte sobě a svému partnerovi druhou šanci, dáváte šanci i lásce, aby mezi vámi znovu rozkvetla. Zároveň zatraťte myšlenky na to, co si o vás pomyslí ostatní, druhou šanci si zaslouží každý. Ve výsledku záleží jen a pouze na vás a vašich vnitřních pocitech. Pokud věříte, že vaše láska stojí za záchranu, dejte jí nový dech. Každý vztah si zaslouží možnost růstu a proměny.

          Vzpomeňte si, proč jste se do sebe zamilovali

          Vzpomeňte si na ty první okamžiky, kdy vaše srdce bušilo rychleji, když jste byli spolu. Vzpomeňte si na to, co se vám na vašem partnerovi líbilo, když jste začínali randit. Tyto vzpomínky pomohou znovu oživit váš vztah. Když si vzpomenete, co vás k sobě přitáhlo, můžete znovu objevit to, co vás spojuje i dnes. 

          Tip: Jak najít smysl života a proč ho lidé ztrácí?

            Vyjadřujte partnerovi lásku

            Láska, kterou nevyjadřujeme, je jako květina bez vody – postupně uvadá. Každé slovo lásky, každý dotek, pohled či úsměv je malým gestem, který udržuje vztah živý. Nebojte se vyjádřit své city. Slova „miluji tě“ mají mocnou sílu, když jsou vyslovena s upřímností a láskou. 

            Vyjadřovat lásku nemusíte ale jen slovy. Pozvěte partnera na rande, uvařte mu jeho oblíbené jídlo, řekněte mu, jak mu to dnes sluší nebo ho obejměte. Zároveň tyto činy neberte jako samozřejmost, pokud se vám od partnera dostávají.

              Trápí vás nefunkční vztah? Všímejte si i maličkostí.
              Trápí vás nefunkční vztah? Všímejte si i maličkostí.

              Oživte intimitu ve vztahu

              Intimita je mnohem více než fyzické spojení – je to sdílení energie, emocí a duševní blízkosti. Když oživíte intimitu ve vztahu, oživíte i své spojení s partnerem. Dotýkejte se, objímejte se a líbejte se. Dotyky a vzájemná náklonnost totiž uvolňují takzvaný hormon lásky (oxytocin) a ten vyvolává pocit pohody, štěstí a bezpečí. 

                Vyjadřujte si vděčnost za maličkosti

                Zkuste si uvědomit jaké každodenní maličkosti pro vás váš partner dělá. Když si uvědomíte, jaké maličkosti dělají váš vztah krásným, posílíte svou vzájemnou lásku. Každý úsměv, každý laskavý čin, každý okamžik strávený spolu je darem, který stojí za to oslavovat. Vyjadřujte si vděčnost za maličkosti a uvidíte, jak se vaše láska prohloubí a rozkvete.

                  Vychutnejte si vzájemně strávený čas

                  Čas, který strávíme společně, je největším darem, který si můžeme dát. Ano, jednoduše se může stát, že nás semele každodenní shon a rutina, ale nezapomeňte, že trávit čas s člověkem, kterého milujeme, je k nezaplacení. 

                    Přítomnost je jediný čas, který máme, tak ho využijte naplno.
                    Přítomnost je jediný čas, který máme, tak ho využijte naplno.

                    Vychutnejte si každý okamžik, ať už je to jednoduchý rozhovor, společné koukání na film nebo výlet.

                    Dejte si vzájemnou volnost

                    Láska není o držení, ale o svobodě. Když dáte svému partnerovi volnost, ukazujete mu, že mu důvěřujete a respektujete jeho osobní prostor. Každý z nás potřebuje čas pro sebe, aby se mohl naplno rozvíjet. Dát si volnost neznamená vzdalovat se, ale naopak, umožnit růst, který může váš vztah posílit a prohloubit. 

                      Zároveň pokud cítíte, že vy nebo váš partner potřebuje prostor pro utřídění myšlenek, dopřejte si to. 

                      Tip: Zlomené srdce: Jak dlouho trvá a jak ho vyléčit

                      Objevte společně nové zájmy

                      Pokud jste se ocitli ve stereotypu, pak může být řešením objevení nových společných koníčků. Hledání společných aktivit vás přiblíží a umožní vám prožívat nové zážitky. Může to být například nějaký sport, chození na výstavy, hraní karet nebo společné vaření. 

                        Kdy záchrana vztahu už nemá smysl

                        Bohužel nastávají i takové situace, kdy vztah už nejde zachránit, problémy mezi vámi jsou nevyřešitelné a vaše společná cesta pomalu končí. 

                        Důležité je vaše osobní štěstí a váš život, nikoliv partnerův.
                        Důležité je vaše osobní štěstí a váš život, nikoliv partnerův.

                        Dovolte si ze vztahu odejít v případě:

                        • že chcete na vztahu pracovat jen vy a váš partner nikoliv,
                        • pokud váš partner neustále slibuje, ale jeho činy hovoří jinak,
                        • pokud se ve vašem vztahu vyskytuje násilí (fyzické či emocionální),
                        • když ve vztahu zůstáváte ze zvyklosti, kvůli dětem/majetku/financím, pohodlnosti, závislosti či strachu z něčeho nového nebo samoty,
                        • pokud cítíte, že ve vztahu nejste stoprocentně tou nejlepší verzí sebe sama.

                        Na závěr bych však chtěla dodat, že ať se rozhodnete ve vztahu zůstat nebo nakonec odejít, nejdůležitější je vaše osobní štěstí a váš život. Pokud chcete změnit svůj život, naučte se ve 37 lekcích, které jsou součástí mé Akademie štěstí,  jak se zbavit neprospěšných vzorců a díky tomu žít naplněný a šťastný život.

                        Kdo je autorka?

                        Barbora Englischová

                        Barbora Englischová

                        Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

                        Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

                        Komentáře

                        Přidat komentář

                        Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

                        Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů