Poznat toxický vztah nemusí být vždy jednoduché, protože se často projevuje postupně a nenápadně. Ptáte se, jak toxický vztah poznat?

Jak poznat toxický vztah

Každý vztah, který vstoupí do našeho života, není náhodný. Bohužel ne každý vztah je zdravý a láskyplný. Některé vztahy mohou být toxické, což znamená, že jsou plné manipulace, nerovnováhy a destruktivních vzorců chování. Poznat toxický vztah nemusí být vždy jednoduché, protože se často projevuje postupně a nenápadně. Ptáte se, jak toxický vztah poznat?

Jak poznat toxický vztah

Toxický vztah není jen o tom, co vidíme na povrchu. Je to hlubší energetické spojení, které nás vyčerpává a odvádí od naší podstaty. Může to být ten pocit, kdy vás partner stahuje dolů, místo aby vás pozvedl. Vnímáte, že ztrácíte svoji vlastní identitu, svou sebehodnotu, svou energii a radost ze života. Pokud v jakémkoliv vztahu cítíte vnitřní napětí, neklid nebo strach, jsou to varovné signály, že mezi vámi dochází k disharmonii.

Jednoduše řečeno, pokud jste v jakémkoli vztahu – partnerském, pracovním nebo rodinném – a cítíte, že díky němu rostete, že se v jeho rámci cítíte silnější a schopnější než o samotě, pak jste na správné cestě. Takový vztah podporuje vaši energii a umožňuje vám dosáhnout vyšší úrovně sebepoznání a vnitřní harmonie.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Na druhé straně, pokud jste ve vztahu, kde se cítíte vyčerpaní, podceňovaní a neustále kritizovaní, kde vám ten druhý poukazuje na vaše „nedostatky“, kontroluje každou vaši myšlenku či čin, nebo vás dokonce omezuje v tom, abyste prostě jen dýchali – takový vztah vás stahuje dolů. Je destruktivní pro vaši duši, pro váš vnitřní klid i vaši vlastní hodnotu.

V toxickém vztahu se můžete setkat s manipulací, nedůvěrou nebo lhaním.
V toxickém vztahu se můžete setkat s manipulací, nedůvěrou nebo lhaním.

Přečtěte si také: Nefunkční vztah: Jak ho zachránit

Jak se toxický vztah projevuje

Toxický vztah je jako neviditelný závoj, který vám postupně zastiňuje vnitřní světlo. Zpočátku se vše může zdát normální nebo dokonce harmonické, ale postupem času začnete cítit, že ztrácíte kontakt sami se sebou. Vztah, který měl přinášet lásku a podporu, se stává zdrojem bolesti, úzkosti a nejistoty. A jak se takový toxický vztah projevuje?

Vyčerpání

Zkuste se zamyslet nad tím, jak se s partnerem (nebo s kýmkoliv jiným) cítíte. V toxických vztazích totiž dochází k jednostrannému vyčerpávání energie. Váš partner může nevědomky či vědomě odsávat vaši životní sílu. Můžete si všimnout, že po čase stráveném s ním cítíte únavu, bezmoc, a ztrácíte chuť k životu. To je jasný signál, že vztah není zdravý.

Mohlo by vás zajímat: Psychické vyčerpání a jak aktivovat vnitřní sílu

Emocionální manipulace a kontrola

Toxičtí partneři často používají různé typy manipulace, aby udrželi kontrolu nad vašimi emocemi. Můžete mít pocit, že se vždy snažíte splnit jejich očekávání, ale nikdy nejste dost dobří. Tento typ vztahu vás zavírá do klece a brání vám rozvinout váš plný potenciál.

Máte někdy pocit, že s vámi manipuluje?
Máte někdy pocit, že s vámi manipuluje?

Mohlo by vás zajímat: Je pro vás láska trápení? Jak ukončit toxický vztah

Strach jako zbraň

Ve vztahu, který je toxický, se často objevuje strach. Může to být strach z toho, co si partner myslí, co udělá, nebo co se stane, pokud řeknete nebo uděláte něco, co mu nevyhovuje. Tento strach je energetickou zátěží a je důkazem, že vztah není veden láskou a světlem, ale temnějšími energiemi, které vás stahují dolů.

Tip: Sebehodnota a jak najít sám sebe

Znaky toxického vztahu

Každý vztah je jiný, ale toxický vztah se většinou projevuje těmito znaky:

  • nerespektování osobních hranic,
  • nerovnováha v dávání a přijímání,
  • manipulace a ovládání,
  • nedůvěra a lhaní,
  • kritika a ponižování,
  • ztráta spojení sama se sebou,
  • fyzické a emocionální násilí.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

TIP: Jak vyléčit zlomené srdce

Jak se bránit před toxickým vztahem

Když máte pocit, že něco není v pořádku, naslouchejte své intuici. V toxickém vztahu budete často cítit vnitřní neklid, nespokojenost nebo dokonce strach. To jsou znamení, že energie ve vztahu je neharmonická. Důvěřujte své intuici a nebojte se přijmout změnu a z toxického vztahu odejít. 

Mohlo by vás zajímat: Trápí vás emoční vyčerpání? 15 tipů, jak zlepšit své emoční zdraví

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů