Představte si, že seberete odvahu a vydáte se na cestu do hlubin svého nitra. Cestu, která vám pomůže pochopit, kdo opravdu jste. Jaká je vaše sebehodnota?

Jaká je vaše sebehodnota? Aneb cesta za poznáním

Představte si, že seberete odvahu a vydáte se na cestu do hlubin svého nitra. Cestu, která vám pomůže pochopit, kdo opravdu jste. Jaká je vaše sebehodnota? A proč je pro vás tak důležitá? V tomto článku rozebereme odpovědi na tyto otázky a ukážeme si, jak se můžete lépe poznat, posílit svou sebehodnotu a konečně věřit sami sobě.

Co je to sebehodnota

Sebehodnota jako taková je základ všeho. Je to vnitřní pocit hodnoty, který máme sami k sobě. Je to to, jak vidíme a cítíme sami sebe, a to, jak si myslíme, že by s námi mělo být zacházeno. Je to základní kámen, na kterém stavíme svůj život, vztahy a ambice.

Milovat se a přijmout se takoví, jací jsme, je základem pro šťastný a naplněný život.
Milovat se a přijmout se takoví, jací jsme, je základem pro šťastný a naplněný život.

TIP: Jak se mít rád

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Proč je sebehodnota důležitá

Sebehodnota ovlivňuje každé rozhodnutí, které děláme. Když si ceníme sami sebe, jsme schopni činit rozhodnutí, která nás posouvají vpřed. Naopak, nízká sebehodnota může vést k tomu, že se bojíme riskovat, nejsme vůbec slyšet a zůstáváme v naší komfortní zóně.

Naše sebehodnota také ovlivňuje naše vztahy. Pokud si ceníme sami sebe, jsme schopni si vybudovat zdravé a vyvážené vztahy s ostatními. Když naopak nevěříme ve svou hodnotu, můžeme být příliš závislí na schválení od ostatních, což může vést k toxickým vztahům.

Mohlo by vás zajímat: Jak najít smysl života

Cesta za poznáním sám sebe: 7 kroků, jak najít svou sebehodnotu

Sepsala jsem pro vás 7 rad, které se osvědčily v mém životě na cestě k sebehodnotě. 

  1. Vyřaďte ze svého života lidi, kteří vás chtějí změnit

I když si to možná neuvědomujeme, kolem nás se nachází mnoho lidí, kteří touží, abychom byli jiní, než jsme ve skutečnosti. Tito jedinci často očekávají, že budeme pro ně vždy k dispozici, abychom je vyslechli, ale nikdy se nám za to neodvděčí. Proto se těmto lidem postavte a nekompromisně je vyřaďte ze svého života. Pokud to nelze provést úplně, snažte se omezit kontakt na minimum.

Sebehodnota - Vaše duše si zaslouží prostor pro růst a rozvoj.
Vaše duše si zaslouží prostor pro růst a rozvoj.
  1. Neproste o ocenění

Často se necháváme unést touhou po uznání a schválení. Děláme a říkáme věci s cílem získat pochvalu a mylně věříme, že čím více obdivu od ostatních dostaneme, tím větší bude naše sebehodnota. Ve skutečnosti je to naopak – čím více se doprošujeme uznání, tím více snižujeme vlastní hodnotu. Učte se být pyšní na sebe samé a najděte radost v tom, kým skutečně jste.

  1. Nastavte rovnováhu mezi tím, co říkáte a co děláte

Jako lidé často mluvíme o věcech, které nejsme schopni naplnit činy. Když se slova a činy neshodují, naše životní energie kolísá, což může vést k pocitům sebekritiky a pohrdání. Pro naši sebehodnotu je klíčové, abychom pečlivě vážili svá slova a snažili se plnit své sliby. Rovnováha mezi tím, co říkáme, a tím, co děláme, je základem vnitřního klidu.

  1. Plochá atraktivita

Mnozí z nás spojují svou sebehodnotu s fyzickým vzhledem. Myslíme si, že když změníme svůj vzhled, zhubneme nebo si obarvíme vlasy, staneme se atraktivnějšími, a tím se naše sebehodnota zvýší. Ale pravda je taková, že skutečná sebehodnota pochází zevnitř. I když se po kosmetických procedurách můžeme cítit lépe, naše vnitřní hodnota stoupne pouze tehdy, pokud investujeme stejnou energii do péče o svou duši.

  1. Vztahy v našem životě

Vztahy, které navazujeme, mohou buď posílit, nebo potlačit naši sebehodnotu. Pokud ve svých vztazích cítíte podporu a máte pocit, že se v přítomnosti svých blízkých cítíte lépe, jste na správném místě. V takovém prostředí může vaše sebehodnota jen růst. Naopak, pokud se cítíte oslabení a méněcenní, je čas se zamyslet nad tím, zda tyto vztahy skutečně potřebujete. 

Mohlo by vás zajímat: Jak zachránit vztah a znovu se zamilovat

  1. Minulost 

Pamatujte, že cesty do minulosti by měly být vaším vlastním rozhodnutím, nikoli útěchou. Pokud se vracíte do minulosti s úmyslem probírat své chyby, děláte si škodu. Na druhou stranu, pokud se rozhodnete vzpomínat na krásné okamžiky, které vás formovaly, pak je to v pořádku. Minulost by měla být zdrojem inspirace, nikoli bolestivého sebekritizování.

  1. Naučte se detekovat původce bolestí

Bohužel, mnoho lidí kolem nás nám může způsobovat bolest. Pokud máte ve svém životě jedince, kteří vám pravidelně ubližují, je čas se s nimi rozloučit. Ignorováním těchto vztahů si pouze prodlužujete bolest a snižujete svou sebehodnotu.

Sebehodnota - Zasloužíte si žít v harmonii a obklopit se lidmi, kteří vás podporují a inspirují.
Zasloužíte si žít v harmonii a obklopit se lidmi, kteří vás podporují a inspirují.

TIP: Jak vyléčit zlomené srdce

Jak pracovat na své sebehodnotě

Troufám si říct, že práce na naší sebehodnotě nikdy nekončí a je třeba ji neustále rozvíjet. Pracovat na své sebehodnotě můžete následujícími kroky:

  • Pozitivní afirmace: Každý den si opakujte pozitivní fráze o sobě, abyste posílili svůj vnitřní hlas. Například: „Jsem dostatečně dobrý/dobrá takový/taková, jaký/jaká jsem.“ Čtyři afirmace, které vám změní život najdete v mém článku.
  • Odpusťte sami sobě: Odpouštění sobě je náročným, ale nezbytným krokem k posílení vaší sebehodnoty. Každý děláme chyby, ale to neznamená, že jsme méněcenní. Naučte se si nevyčítat, co jste kdy udělali špatně a vnímejte své chyby a přešlapy jako příležitosti k růstu.
  • Přijměte své chyby: Místo toho, abyste se cítili špatně, když uděláte chybu, zkuste to vidět jako součást svého procesu učení. Chyby jsou příležitosti, jak se zlepšit a posílit svou sebehodnotu.

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů