Je snadné obviňovat druhého, že vztah nefunguje. Co kdybych vám řekla, že krize ve vztahu může být cestou k osobnímu růstu?

Krize ve vztahu a proč naše vztahy nefungují

Když slyšíme slovo „krize“, často si představíme něco negativního. Něco, co se musí nejdříve vyřešit. Ale co kdybych vám řekla, že krize ve vztahu může být cestou k osobnímu růstu? Krize je příležitost, jak se podívat hluboko dovnitř a zkoumat, co je opravdu důležité. Naše vztahy jsou odrazem nás samotných, naší energie, našich tužeb a bolestí. Pojďme se společně podívat na to, proč naše vztahy nefungují a jak můžeme krize řešit.

Co znamená krize ve vztahu

Krize může v každém vztahu vypadat trochu jinak. Není to jen období neshod nebo nedorozumění, ale je to znamení, že něco v našem energetickém propojení potřebuje změnu. Krize může být obdobím, kdy se zrcadlí naše nevyřešené emoce, karmické lekce nebo stará zranění, která si neseme z minulosti. Je to výzva k růstu, nejen jako jednotlivci, ale i jako pár.

Mohlo by vás zajímat: Jak zachránit nefunkční vztah

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Krize ve vztahu: První známky

Cítíte, že něco není v pořádku, ale nemůžete přesně říct, co to je? Možná jste si všimli, že se s partnerem méně bavíte nebo že vás drobnosti začínají více dráždit. Emoční odcizení je často prvním znamením, že se vztah dostává do krize. Když už nekomunikujete tak jako kdysi, je čas se zastavit a podívat se, co se děje. Každý z nás do vztahu přináší svou vlastní energii – a pokud tyto energie nejsou v harmonii, začínají problémy.

Další známky krize ve vztahu mohou být:

  • časté hádky,
  • napětí,
  • problémy v komunikaci,
  • trávení času odděleně,
  • chybějící intimita,
  • neochota řešit problémy,
  • ztráta zájmu o společné aktivity.
Očekávání, která nejsou splněna, vedou k frustraci a následným konfliktům.
Očekávání, která nejsou splněna, vedou k frustraci a následným konfliktům.

Proč naše vztahy nefungují 

Je snadné obviňovat druhého, že vztah nefunguje. Ale jak často se zastavíme a podíváme se na to, co děláme my sami? Jednou z nejčastějších příčin vztahových krizí je nedostatek vzájemného pochopení. Když nevidíme partnera takového, jaký je, ale jen skrze naše očekávání, vznikají neshody.

V každém vztahu existují dvě energie, které ho mohou oslabit a zastavit jeho růst. První je touha někoho vlastnit. Když se snažíme partnera kontrolovat, klademe mu podmínky a máme potřebu ho neustále držet u sebe. Tím vztah zatěžujeme těžkou energií. I když se snažíme sebevíc, nakonec tato snaha selže, protože láska nemůže růst tam, kde je omezována. 

Druhá energie, která vztahy ničí, je naše vlastní neschopnost osobního růstu. Často se bojíme změny a držíme se známého, i když to znamená, že stagnujeme. Když nejsme ochotni pracovat na svém vnitřním vývoji, vztahy okolo nás začnou upadat. Každé spojení totiž potřebuje, aby se oba partneři neustále vyvíjeli a rostli.

Tip: Jak zachránit vztah, když mě nemiluje partner? První to chce sebelásku

Jak řešit krizi ve vztahu

Krize není jen o tom, co se děje mezi vámi a vaším partnerem, ale i o tom, co se děje uvnitř každého z nás. Proto je důležité nejdřív začít u sebe, přijmout své emoce a poté otevřeně mluvit s partnerem o tom, co cítíme.

Přemýšlíte zda vztah ukončit nebo ho zachránit?
Přemýšlíte zda vztah ukončit nebo ho zachránit?

Zaměřte se na to dobré

My lidé máme tendenci zaměřovat se na to špatné. Na to, co se nám na druhém nelíbí. Proto se zaměřte naopak na to dobré. Zkuste si vzpomenout, jak jste se cítili, když jste svého partnera poznali. Jaké jste měli ohledně něj pocity a co ve vás vaše společné soužití vyvolávalo. Zaměřte se také na to, co pro vás ten druhý znamená, co se vám na něm druhém líbí, co vám dává a za co si ho můžete vážit.

Mohlo by vás zajímat: Jaká je vaše sebehodnota? Aneb cesta za poznáním

Komunikujte spolu

Komunikace je základem jakéhokoliv duchovního spojení. Když se s partnerem přestaneme dorozumívat, ztrácíme nit našeho společného příběhu. Komunikace by měla být upřímná, laskavá a otevřená. Je důležité nejen vyjadřovat své pocity, ale také naslouchat tomu, co nám partner říká, a to nejen slovy, ale i energií. 

Pojmenujte problém

Když si nejste jistí, co ve vztahu způsobuje problém, pokuste se to nejprve identifikovat. Zkuste o tom s partnerem otevřeně hovořit. Nejde o obviňování, ale o nalezení jádra věci. Když problém pojmenujeme, uvolníme tím cestu pro jeho řešení a přestaneme být ztraceni v mlze nejistoty a nejasností.

V krizi pojmenujte svůj problém a zaměřte se na to, jak ho vyřešit.
V krizi pojmenujte svůj problém a zaměřte se na to, jak ho vyřešit.

Pracujte na společné budoucnosti

Každý vztah potřebuje směr, kam se ubírá. Je důležité si s partnerem sednout a společně přemýšlet o tom, jakým směrem chceme jít, co chceme spolu tvořit a jak můžeme růst. Práce na společné budoucnosti znamená vědomé rozhodnutí, že vztah je pro nás důležitý a že jsme ochotní do něj investovat čas a energii.

Dopřejte si čas sami pro sebe

Pro zdravý vztah je nezbytné, abychom si každý dopřáli čas sami pro sebe. Tento čas nám umožňuje naladit se na vlastní energii, poznat své potřeby a přání. Když trávím čas o samotě, mohu lépe pochopit, kdo jsem a co do vztahu přináším. Oddělené chvíle nám také pomáhají udržet rovnováhu a umožňují, abychom se k sobě vrátili s novou energií a inspirací.

Tip: Trápí vás emoční vyčerpání? 15 tipů, jak zlepšit své emoční zdraví

Kdy je čas ze vztahu odejít

Odejít ze vztahu je jedním z nejtěžších rozhodnutí, které můžeme udělat. Pokud ve vztahu už necítíme lásku, radost ani vzájemnou podporu, může to být pro vás znamení, že je čas odejít. Důležité je udělat toto rozhodnutí s láskou a respektem k sobě i k partnerovi a přijmout, že každý konec je zároveň novým začátkem.

5 bolestí ve vztahu, které již neakceptuji a vy?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

TIP: Jak vyléčit zlomené srdce

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů