Pocit viny je něco, co si každý z nás nosí v sobě. Stydíme se za to a máme pocit viny. Jak se zbavit pocitu viny? Vždycky je řešení.

Pocit viny a jak se ho zbavit

Pocit viny je něco, co si každý z nás nosí v sobě. Je to neprospěšný pocit, že jsme v minulosti udělali nebo řekli něco, co jsme neměli. Stydíme se za to a máme pocit viny. Stydíme se, že si představujeme, jaký by byl náš život, kdyby něco bylo jinak. Pocitů, které se vážou k vině, hanbě a provinění, je hodně. Lidé se mě často ptají, jak se zbavit pocitu viny, jak s ním pracovat a jak to udělat, abychom tyto pocity ostudy v sobě nenesli dál. V následujících řádcích mám pro vás povídání na toto téma.

Co je pocit viny a proč nás ovlivňuje

Pocit viny je hluboce zakořeněný emoční stav, který vzniká, když máme dojem, že jsme udělali nebo řekli něco špatného. Tento pocit vyvolává vnitřní konflikt a může být spojený s hanbou nebo zklamáním ze sebe sama. Často se objeví, když se vracíme do minulosti a přemýšlíme o situacích, které bychom dnes vyřešili jinak. Pocit viny nás nutí přehrávat si tyto události znovu a znovu, čímž vytváříme nepříjemné emoce, které nás vychylují z rovnováhy a brání nám v přítomném prožívání života.

Proč máme pocit viny

Napadlo vás někdy, proč si neustále děláme starosti o tom, co si o nás myslí druzí? Hodně to s tím souvisí, jinak bychom to neřešili. Pokud máme pocit, že jsme někoho zklamali nebo mu ublížili, soustředíme na to svou pozornost a přemýšlíme, zda to řeší i dotyčná osoba. Tento stav nás energeticky i vibračně vychyluje z rovnováhy, což následně ovlivňuje naše chování a vnímání okolí.

Předprodej knihy Cesta k mému majáku

Co se děje, když máme pocit viny

Pokud máme pocit viny, řešíme slova, situace, činy i vnější podmínky, které vidíme. Pokud máme pocit, že jsme někomu ublížili a myslíme si, že nám to vyčítá, zaměřujeme na to naši pozornost. Můžeme být zahanbeni sami před sebou jen ten pocit prohlubujeme. Když se na to soustředí a neustále si to přehráváme, děje se to, že nejsme v rovnováze.

Proč máte pocit viny? Je to velmi jednoduché, i když se to tak nemusí zpočátku zdát.
Proč máte pocit viny? Je to velmi jednoduché, i když se to tak nemusí zpočátku zdát.

Energetická a vibrační rovnováha

Když nejsme v energetické a vibrační rovnováze, reaguje na to také vnější svět. Tím, že saháme do minulosti a vytahujeme ji v mysli do přítomnosti, vytváříme minulost pořád dokola. A často se z toho neumíme vymanit. Trápí nás to, protože máme pocit, že si zasloužíme se tím trápit, protože jsme to přece pokazili, a jsme z toho emočně vyčerpaní. Tak to ale nefunguje.

Opakování minulosti

Pokud budeme vytahovat z minulosti jednotlivé události, tak se opět stanou naší aktuální přítomností. Zákon přitažlivosti funguje neustále a stane se to, že nám podobné situace budou opakovaně chodit do života. Pak budete mít pocit, že ten druhý člověk to taky neustále řeší. 

Proč to děláme? Proč vytahujeme hádky, ublížení, ponížení? K čemu to je, že je opět znovu vibračně tvoříme znovu? Pak nám to proudí do reality až máme pocit, že se musíme neustále trápit. Takhle se s minulostí nedá pracovat.

Pokud budeme stále vytahovat minulé události a znovu je prožívat, nikdy se nedostaneme k tomu, abychom žili naplno v přítomnosti. Tento cyklus je třeba přerušit.

To, za čím nás to v životě táhne a v čem cítíme hravost, jemnost a naplnění. To je smysl života.
To, za čím nás to v životě táhne a v čem cítíme hravost, jemnost a naplnění. To je smysl života.

TIP: Jak najít smysl života?

Jak se zbavit pocitu viny

Co se na to podívat jinak a přiznat si, že nemá cenu věnovat pozornost minulosti, ale tomu, co chceme tvořit? Co by se stalo, kdybychom týden při každé myšlence, která k nám přichází nepozvána z naší minulosti, dokázali říct „stop“? Co kdybychom se místo toho dokázali přeladit na to, co chceme, jako například harmonii, rovnováhu, štěstí atd.? Co kdybychom pečlivým vědomým způsobem v sobě kultivovali dobré pocity? Tím vším by se změnila naše realita. Jak se zbavit pocitu viny?

Změna začíná uvědoměním

Změna začíná uvědoměním, že minulost už nemůžeme změnit. Jediným řešením, jak se zbavit pocitu viny, je přestat se soustředit na to, co bylo, a začít vědomě tvořit to, co chceme zažívat teď. Pokud se vám myšlenky na minulost vkrádají do hlavy, zkuste se zastavit a soustředit se na přítomný okamžik. Co chcete v tuto chvíli cítit? Co chcete vytvářet?

TIP: Chcete se vymanit z programů a vzorců, které ovlivňují váš život? Vstupte do programu Moje akademie štěstí. Formou video lekcí poznáte sami sebe, pochopíte zákon přitažlivosti a budete žít to, co chcete.

Pozitivní myšlení

Pokud při každé nechtěné myšlence na minulost dokážeme říct „stop“ a zaměříme se na pozitivní emoce, začneme postupně přetvářet negativní myšlení na pozitivní. Vytváření vědomých rozhodnutí je klíčem k tomu, jak se zbavit pocitu viny. Místo neustálého přehrávání starých chyb se zaměřte na to, co chcete do svého života přitáhnout. Když změníte své vnitřní nastavení, promění se i vaše realita.

TIP: Psychické vyčerpání a jak v krizi aktivovat sílu

Neřešte, co říkají ostatní

Lidé mají schopnost nám připomínat to, co nás bolí a tíží. Snažíme se na to nemyslet, ale pak se setkáme s rodinou nebo kamarády a oni to opět vytáhnou. A my už z toho máme zase těžkou hlavu. Proč tomu dáváme pozornost? Proč máte potřebu přijímat další nepořádek, který na vás hází člověk z vlastního energetického pole, které může být plné nejistot a nezpracovaných pocitů? Nemusí to dělat vědomě.

Jsou lidé, kteří jen tak mluví o čemkoliv a nedochází jim, že vám ta vzpomínka utkví v paměti a znova o ní přemýšlíte.
Jsou lidé, kteří jen tak mluví o čemkoliv a nedochází jim, že vám ta vzpomínka utkví v paměti a znova o ní přemýšlíte.

TIP: Kdo je energetický upír a proč vás trápí nevysvětlitelná únava?

Chyby jsou zkušenosti

Každý z nás tak, jak teď jsme, jsme unikátní bytost. Bytosti jsou vědomí. Je to silná zdrojová záležitost. Když to pochopíme, dokážeme přijmout vlastní chyby, protože z nich pramení zkušenosti. Kdybychom na své cestě neměli překážky a nezakopli bychom, neměli bychom zkušenosti a nemohli bychom se posunout zase o kus dál. Lidé si pletou chyby a opakované chyby.

  • Chyba, kterou nevědomě uděláme a která nás trápí, je tady od toho, abychom přijali zkušenost a šli dál.
  • Opakovaná chyba, kterou děláme pořád dokola, je naše volba. Vědomě si zvolíme, že to budeme dělat pořád dokola a pak je potřeba přijmout také následky.

Vezměte si ponaučení a běžte dál

I když jsme v minulosti udělali něco, co se nám nelíbilo, víme, že bychom to dnes tak neudělali. Zkrátka  bychom to řešili jinak. Víme, že jsme se poučili a posunuli dál, tak už si to nevyčítejme a nechme to v minulosti, kam to patří. Díky tomu jsme teď tady. Tvořme z bodu, který je právě teď. Tvořme to, co chceme žít. Nemysleme na to, co v životě nechceme. Pokud to vědomě děláme, tvoříme dokola to, co nás trápí. Jsme pak v roli oběti.

Proč mají lidé nutkání vytahovat naše staré přešlapy a záleží na nich?

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pokud to děláme nevědomě a trápíme se něčím, přestaňme se tím zabývat. Když negativním myšlenkám nebudeme dávat energetickou důležitost, tak z tohoto bodu, kde jsme teď, můžeme vytvořit vše, co chceme.

TIP: Zajímá vás zákon přitažlivosti? Vstupte do mého programu Zákon přitažlivosti v praxi a pochopte, jak funguje a jak ho můžete používat pro šťastný život.

Kdo je autorka?

Barbora Englischová

Barbora Englischová

Bára je symbolem prospěšného myšlení v ČR a je také maminkou úžasných bytostí. Stojí za projektem osobního rozvoje Detoxikuj život, který pomohl tisícům lidí při objevování jejich sebehodnoty a probuzení vnitřní síly při vytváření prospěšnější verze jejich života. Je autorkou knih Detoxikuj život, trilogie Luna z lůna a bestselleru Maják v srdci.

Vytváří specifické fungující metodyonline programy, díky nimž se lidé vrací ke své síle. Své poselství šíří prostřednictvím přednášek napříč Českem a Slovenskem a pořádáním vědomých seminářů a campů.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů